Štvrtá vláda Roberta Fica (Smer-SD) schválila svoje programové vyhlásenie. Ako v nedeľu 12. novembra informoval premiér, Národnej rade (NR) SR ho plánujú predložiť na prerokovanie v utorok 14. novembra. Fico tiež uviedol, že programové vyhlásenie vlády nesie názov „Lepšie, pokojnejšie a bezpečnejšie žiť na Slovensku“. Nová vláda podľa neho definitívnu verziu programového vyhlásenia vlády dohodla pokojne a bez mediálneho dohadovania. Ocenil pritom konštruktívny prístup svojich koaličných partnerov a dodal, že koaličná rada odobrila znenie programového vyhlásenia vlády v piatok 10. novembra.

VLÁDA: Kabinet zrušil štatút splnomocnenca vlády pre ochranu slobody vierovyznania alebo presvedčenia

Vládny kabinet na svojom dnešnom rokovaní zrušil štatút splnomocnenca vlády SR pre ochranu slobody vierovyznania alebo presvedčenia. Rozhodnutie nadobudne účinnosť 15. novembra. „Vláda nepovažuje naďalej za opodstatnené a efektívne zachovanie agendy a pôsobnosti splnomocnenca vyplývajúcej zo štatútu v rámci štruktúr Úradu vlády Slovenskej republiky,“ zdôvodňuje vláda rozhodnutie v materiáli. Návrh na rokovanie predložil predseda vládneho kabinetu.

Splnomocnenec vlády pre slobodu vierovyznania alebo presvedčenia bol odvolaný uznesením vlády z 12. júla tohto roka. Zároveň vtedy vláda rozhodla o doplnení štatútu splnomocnenca, ktorý v súčasnosti stanovuje, že v prípade odvolania splnomocnenca a nevymenovania nového, vedúci Úradu vlády poverí osobu, ktorá bude viesť úrad splnomocnenca a vykonávať jeho hlavné úlohy až do vymenovania nového splnomocnenca.

VLÁDA: Splnomocnencom vlády pre rómsky komunity sa stal Alexander Daško

BRATISLAVA 13. novembra (SITA) – Vláda na dnešnom rokovaní vymenovala do funkcie nového splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity. Bude ním Alexander Daško, ktorý v súčasnosti pôsobí ako predseda občianskeho združenia Lavuta a je riaditeľom základnej umeleckej školy. V minulosti pôsobil aj ako umelecký manažér, pedagóg či komunitný pracovník.

VLÁDA: Ficov kabinet neplánuje meniť prokuratúru na štátne zastupiteľstvo

BRATISLAVA 13. novembra (SITA) – Kabinet Roberta Fica neplánuje transformovať systém prokuratúry na Slovensku na štátne zastupiteľstvo, aké napríklad funguje v Českej republike. Vyplýva to z dnes schváleného programového vyhlásenia vlády. Dôvodom je, že prokuratúra chráni práva a oprávnené záujmy fyzických a právnických osôb a štátu a štátne zastupiteľstvo zastupuje pri ochrane verejného záujmu štát, neháji však osobitne práva jednotlivca.

Úlohou prokuratúry, ktorá vyplýva z ústavného zakotvenia prokuratúry, ako aj samotného zákona o prokuratúre, na rozdiel od zastupiteľstva, je teda pôsobiť vyvážene a nestranne a chrániť pri plnení svojich úloh štát aj jednotlivca. Práve takéto inštitucionálne riešenie vláda uprednostňuje, je totiž plne v súlade s európskymi pravidlami týkajúcimi sa postavenia prokuratúry,“ uvádza sa v dokumente.

Materiál zároveň konštatuje, že vláda nesúhlasí s pokračovaním konfliktov medzi Generálnou prokuratúrou a Úradom špeciálnej prokuratúry. Pripúšťa pritom zákonnú autonómiu prokurátorov voči generálnej prokuratúre, tá však podľa programového vyhlásenia nesmie byť bezbrehá. „V období ostatných dvoch rokov došlo vo viacerých prípadoch k otvorenému vypovedaniu poslušnosti zo strany Úradu špeciálnej prokuratúry ako podriadenej zložky voči nadriadeným, a k takému postupu tejto zložky, ktorý bol v rozpore s dovtedajšími ustálenými internými či inak zaužívanými postupmi. Faktická autonómia Úradu špeciálnej prokuratúry sa tak stala väčšou ako tá, ktorá bola upravená zákonom, čo vo výsledku narušilo tak hierarchiu, ako aj jednotnosť postupov prokuratúry pri uplatňovaní viacerých procesných inštitútov trestného konania,“ konštatuje dokument.

V tejto súvislosti kabinet Roberta Fica zdôrazňuje potrebu vyvodenia dôsledkov zo zistených vnútroorganizačných nedostatkov v systéme prokuratúry, ktoré sa podieľali na vzniku spomenutého stavu. „V oblasti súdnictva a prokuratúry vláda zavedie systémové zmeny tak, aby bola zabezpečená funkčnosť týchto inštitúcií bez ohľadu na ich personálne obsadenie,“ dodal materiál.

VLÁDA: Prioritou v oblasti obrany je boj s migráciou, ochrana vzdušného priestoru či rozvíjanie OS SR

BRATISLAVA 13. novembra (SITA) – Z krátkodobého hľadiska je prioritou vlády v oblasti obrany nelegálna migrácia, ktorú rezort obrany vníma ako zásadné bezpečnostné riziko. Vyplynulo to z programového vyhlásenia vlády (PVV), ktoré schválila vláda na dnešnom rokovaní. Vláda bude v tejto súvislosti rozvíjať tú časť ozbrojených síl, ktorá bude aktívne prispievať k riešeniu krízových situácií a posilní ako personálne, tak i technické kapacity. Ako ďalej z PVV v oblasti obrany vyplynulo, vláda nepristúpi k ďalšiemu odovzdávaniu vojenskej pomoci Ukrajine, bude však naďalej pokračovať v humanitárnej a technickej pomoci.

Medzi krátkodobé priority vlády patrí aj urýchlenie obnovenia suverenity v oblasti ochrany vzdušného priestoru. Vláda sa teda bude usilovať o to, aby slovenský vzdušný priestor opätovne chránili výlučne slovenské vzdušné sily. Ministerstvo chce tiež zabezpečiť dôstojné oslavy Slovenského národného povstania s účasťou širokej verejnosti. Zo strednodobého hľadiska chce popri štandardných bezpečnostných požiadavkách na modernú techniku rozvíjať spôsobilosti modernej ochrany jednotiek bezpilotnými prostriedkami, robotickými prieskumnými prostriedkami a rozvíjať ďalšie obranných taktík. Pre túto oblasť budú zvýšené investície, pričom cieľom je minimalizovať riziko strát na zdraví a životoch vojakov počas konfliktu. Vláda má v pláne vytvoriť aj fond na budovanie a rozvoj obrannej infraštruktúry. Ako z PVV ďalej vyplýva, vláda zváži aj možnosti zmeny dislokácie lietadiel F-16 zo základne Sliač na základňu Kuchyňa. Zo strednodobého hľadiska plánuje vláda upraviť obrannú stratégiu tak, aby bola založená na zvýšení dôrazu na individuálnu schopnosť obrany v prípade vzniku regionálneho konfliktu. Vláda sa bude snažiť zabezpečiť aj modernizáciu zbraňových systémov a tiež chce podporovať domáci zbrojársky priemysel.

V rámci dlhodobých priorít vláda prehodnotí a prispôsobí jednotlivé strategické dokumenty, a to v kontexte zmeneného bezpečnostného prostredia. Vláda ako dôležité vníma zvýšenie početných stavov Ozbrojených síl SR, ako aj posilnenie aktívnych záloh slúžiacich pre potreby prípadného ohrozenia a krízových situácií. „Vláda bude flexibilne pristupovať k meniacemu sa bezpečnostnému prostrediu pri zachovaní dvojpercentného podielu z HDP ako nevyhnutného finančného rámca pre rozvoj ozbrojených síl,“ píše sa v PVV. K dlhodobým prioritám vlády v oblasti obrany patrí okrem spolupráce EÚ a NATO aj obnovenie spolupráce štátov V4.

VLÁDA: Kabinet chce k napĺňaniu programového vyhlásenia pristúpiť s maximálnym nasadením

BRATISLAVA 13. novembra (SITA) – Nový vládny kabinet chce k napĺňaniu svojho programového vyhlásenia pristúpiť s maximálnym nasadením. Avizuje to v schválenom dokumente „Lepšie, pokojnejšie a bezpečnejšie žiť“, s ktorým predstúpi pred Národnú radu SR a bude ju žiadať o vyslovenie dôvery. V dokumente tiež deklaruje, že cieľom je, aby obyvateľstvo Slovenska mohlo po skončení jej mandátu skonštatovať, že „na Slovensku sa žije lepšie, pokojnejšie a bezpečnejšie ako v rokoch 2020 – 2023“. Programové vyhlásenie vlády ako strategický dokument je podľa jeho tvorcov dôležitý pre obdobie zložitého spoločenského, politického, ekonomického i medzinárodného vývoja. „Slovenky, Slováci, príslušníci národnostných menšín a ďalší občania Slovenskej republiky sa v demokratických parlamentných voľbách 30. septembra 2023 rozhodli ukončiť obdobie chaosu a amatérskych rozhodnutí, ktoré ohrozovali hospodárstvo krajiny, sociálnu súdržnosť spoločnosti a kvalitu života obyvateľov,“ uvádza sa v dokumente. Vláda vo svojom programovom vyhlásení vyjadrila i ambíciu reagovať na okolnosti a udalosti, ktoré majú vplyv na politickú, ekonomickú, sociálnu, finančnú aj právnu situáciu Slovenska a jeho postavenie vo svete.

Vládny kabinet v tomto kontexte poukázal na to, že Slovensko sa za posledné roky prepadlo medzi najchudobnejšie štáty v Európskej únii, verejné financie sú rozvrátené, pričom pred vládou stoja výzvy v podobe vysokého deficitu i rekordného nárastu dlhu, a zároveň je podľa vlády ohrozené i čerpanie prostriedkov z eurofondov a Plánu obnovy. „Nová vláda uprednostňuje silný sociálny a právny štát založený na princípoch trhového, dobre fungujúceho a v potrebnej miere regulovaného trhového hospodárstva pred nepremyslenou radikálnou konsolidáciou verejných financií, ktorá by priniesla ďalšie zhoršenie nepriaznivého stavu Slovenskej republiky,“ uvádza vláda v dokumente.

Kabinet tiež v programovom vyhlásení pripomenul nárast cien, a to najmä v prípade potravín, a dodal, že pred ním stojí aj výzva zaistiť bezpečné dodávky energií za dostupné ceny. Vláda má tiež v pláne obnoviť sociálny dialóg na všetkých úrovniach a k oprávneným požiadavkám partnerov plánuje pristupovať s rešpektom. „Napriek náročným ekonomickým podmienkam a zlému stavu verejných financií vláda podnikne potrebné kroky, aby sa zo Slovenska stal moderný a efektívny štát, ktorý bude klásť dôraz na sociálne istoty, dobré konkurenčné podnikateľské prostredie, zvyšovanie kvality vzdelávania a zdravotnej starostlivosti a posilňovanie dôvery verejnosti v spravodlivosť a právny štát,“ deklaruje kabinet. Vláda však dodala, že významné vnútroštátne sociálno-ekonomické ciele jej neumožnia naďalej zvyšovať výdavky na obranu.

Vláda má tiež v pláne zastaviť zneužívanie bezpečnostných zložiek na politické ciele a upokojiť polarizovanú spoločnosť, posilniť chce i suverenitu a štátnosť, národné sebavedomie a zdravé vlastenectvo, ale aj úctu k štátnym symbolom a tradíciám. V dokumente avizuje aj zámer razantne chrániť obyvateľstvo pred negatívnymi dopadmi nelegálnej migrácie, ktorú podľa nich predošlé tri vlády ignorovali. „Mimoriadne dôležité členstvo Slovenskej republiky v Európskej únii je po vstupe do schengenu a eurozóny vystavované ďalším výzvam. Návrhy nahradiť jednomyseľnosť pri prijímaní zásadných rozhodnutí väčšinovým hlasovaním, alebo pokusy zaviesť povinné migračné kvóty nezodpovedajú predstavám novej slovenskej vlády o suverénnom členstve v Európskej únii a potrebe chrániť národné záujmy,“ vyjadrila sa vláda vo svojom programovom vyhlásení.

Kabinet vyjadril i zámer pokračovať v podpore takých riešení konfliktu na Ukrajine, ktoré budú založené na princípoch medzinárodného práva, a to vrátane zvrchovanosti, nezávislosti a územnej celistvosti Ukrajiny, v rámci jej medzinárodne uznávaných hraníc a prirodzeného práva na sebaobranu. „Aktuálna situácia na Ukrajine ukazuje, že vojenské riešenie konfliktu je v nedohľadne a vedie k obrovským ľudským tragédiám. Vláda podporí iniciatívy medzinárodného spoločenstva vedúce k prímeriu a mierovým iniciatívam, predovšetkým na pôde Európskej únie. Akékoľvek riešenie konfliktu na Ukrajine musí zároveň prispieť k posilneniu celoeurópskej stability a bezpečnosti,“ konštatovala nová slovenská vláda.

Kabinet doplnil, že k predmetným výzvam sa stavia s rešpektom a chce využiť všetky skúsenosti i ponaučenia z minulosti, aby mohlo obyvateľstvo po skončení ich mandátu skonštatovať, že sa im žije lepšie, pokojnejšie a bezpečnejšie. „Vláda Slovenskej republiky pri príležitosti predloženia svojho programového vyhlásenia do Národnej rady SR prehlasuje, že základným prameňom, z ktorého vychádza jej program a o ktorý bude opierať svoje rozhodnutia a postoje, je Ústava Slovenskej republiky,“ uviedla v materiáli.

VLÁDA: Kabinet zváži zrušenie alebo podstatnú zmenu skutkovej podstaty trestného činu ohýbania práva

BRATISLAVA 13. novembra (SITA) – Kabinet Roberta Fica zváži zrušenie alebo podstatnú zmenu skutkovej podstaty trestného činu ohýbania práva. Vyplýva to z jeho programového vyhlásenia, ktoré bolo dnes schválené. Zároveň vláda deklaruje zámer reformovať trestné právo tak, aby zodpovedalo európskym štandardom a aktuálnym trendom v trestnej politike najvyspelejších krajín Európskej únie. Prijatie tejto právnej úpravy chce kabinet uskutočniť presadením akútnej novelizácie Trestného zákona a Trestného poriadku a následnou komplexnou rekodifikáciou Trestných kódexov.

„Treba priznať, že je zlyhaním viacerých doterajších vlád, že už dávnejšie nezabezpečili nápravu aspoň najkrikľavejších nedostatkov tohto (Trestného, pozn. SITA) zákona. Momentálne však práve zneužívanie a nadužívanie prostriedkov trestného práva za predchádzajúcej vlády viedlo k obnaženiu týchto nedostatkov pred verejnosťou a zosilnel aj odpor odbornej verejnosti a právnej praxe voči existujúcej právnej úprave,“ konštatuje materiál. Zároveň uvádza, že napriek poklesu registrovaných trestných činov počet väznených osôb v SR za ostatných 10 rokov neklesá, naopak, mierne stúpa a Slovensko je krajinou s druhým najväčším počtom väznených osôb na 100 000 obyvateľov v rámci EÚ. „Vláda sa aj preto bude prioritne zaoberať formulovaním strategických zámerov trestnej politiky s dôrazom na opatrenia restoratívnej justície,“ uvádza sa v dokumente s tým, že ciele konkrétnych opatrení sa zamerajú najmä na humanizáciu podmienok vo výkone väzby a trestu odňatia slobody v súlade odporúčaniami medzinárodných inštitúcií, znižovanie počtu osôb odsúdených na nepodmienečný trest odňatia slobody, dobudovanie fungujúceho modelu probačnej a mediačnej služby a zabezpečenie reálneho umožnenia ukladania alternatívnych trestov domáceho väzenia a povinnej práce vo významne väčšej miere ako doteraz.

Dokument zároveň zdôrazňuje, že súčasná vláda napriek tomu, že jej predchodcovia premenili oblasť predsúdneho trestného konania na „vojnovú zónu“, nebude vládou revanšu. „Bude vládou zákona, uprednostňujúc systémové riešenia pred riešeniami účelovými, s cieľom napraviť fungovanie inštitúcií spôsobom, ktorého efektívnosť neohrozia ani neskoršie personálne výmeny v ich vedení,“ dodal materiál.

VLÁDA: Vláda podporí rozvoj národnostných menšín len spôsobmi, ktoré sa ukázali ako účinné

BRATISLAVA 13. novembra (SITA) – Vláda bude podporovať rozvoj národnostných menšín. Uvádza sa to v programovom vyhlásení vlády (PVV), ktoré kabinet schválil na dnešnom rokovaní. Menšiny bude vláda podporovať len spôsobmi, ktoré sa v minulosti ukázali ako účinné a zaviazala sa ich vylepšovať a zdokonaľovať. Pre naplnenie cieľov v otázkach menšín bude vláda úzko spolupracovať s regionálnymi samosprávnymi štruktúrami vrátane samospráv miest a obcí. „Súvisí to aj s rozvojom zamestnanosti v regiónoch, najmä sektorov moderného poľnohospodárstva, potravinárskeho priemyslu, lesného a drevospracujúceho priemyslu, cestovného ruchu,“ uviedla vláda v PVV a doplnila, že integrované programy pre územia obývané občanmi národnostných menšín budú dôležitým prvkom regionálneho rozvoja SR. Mimoriadnu pozornosť chce vláda venovať systémom vzdelávania.

Vláda sa v PVV zaväzuje, že bude poskytovať účinnú ochranu národnostným menšinám a ich právam a slobodám. Vláda bude vytvárať podmienky pre ich rozvoj v oblasti uchovávania a rozvíjania identity, jazyka, kultúry a tradícií. Vláda si tiež uvedomuje, že marginalizované komunity, osobitne rómska, sú vystavené prejavom a prístupom, ktoré nemajú miesto v modernej demokratickej spoločnosti. Vláda takéto prejavy odmieta. V PVV sa ďalej uvádza, že neakceptuje stratégiu pomoci marginalizovanej rómskej komunite bez relevantného zhodnotenia účinnosti vynaložených personálnych, inštitucionálnych a finančných kapacít. Vládu bude zaujímať možnosť zapojenia členov marginalizovaných skupín do pracovného trhu. Kabinet uzavrel s tým, že je pripravený vo svojej politike k marginalizovaným skupinám realizovať filozofiu rovnováhy medzi právami a povinnosťami.

VLÁDA: Vláda chce znižovať regionálne rozdiely a odstraňovať modernizačný dlh regiónov

BRATISLAVA 13. novembra (SITA) – Vláda SR chce znižovať regionálne rozdiely a odstraňovať modernizačný dlh regiónov. Vyplýva to z Programového vyhlásenia vlády (PVV), ktoré schválili na dnešnom rokovaní. Podľa neho bude vláda pristupovať k regionálnemu rozvoju a modernizácii samosprávy na základe dvoch princípov: žiadne rozhodnutia bez diskusie a žiadne kompetencie bez peňazí. Preto zavedie do legislatívneho procesu tzv. Doložku zlučiteľnosti s Európskou chartou miestnej samosprávy.

Tento prístup je podľa vlády nevyhnutný krok pre nápravu škôd spôsobených nezodpovednými rozhodnutiami predchádzajúcich vlád, ktoré dialóg nahradili oznamovacou vetou a zodpovedné rozhodnutia pokusmi a omylmi. „Permanentný dialóg vlády so samosprávou vytvorí podmienky pre úspešné rozhodnutia, ktoré budú sprevádzať znižovanie regionálnych rozdielov, zvyšovanie rozvojového potenciálu územia, odstraňovanie modernizačného dlhu a znásobenie kvality života ľudí,“ uvádza sa v PVV.

Vláda má v úmysle organizovať výjazdové rokovania v pravidelných dvojmesačných intervaloch. Ďalej presadí zásadné zmeny v oblasti Európskych investičných a štrukturálnych fondov, ktoré sa vo väčšej miere presunú do regiónov na financovanie ich investičných potrieb. Zároveň zrealizuje revíziu súčasného Operačného Programu Slovensko, a to súbežne s prípadnými úpravami v nastavení Plánu obnovy a odolnosti SR. Paralelne s tým príjmu zmeny v oblasti verejných obstarávaní, ktoré budú reakciou na výrazné problémy v aplikačnej praxi.

„Súbežne s týmito aktivitami bude vytvorená Mapa verejných investícií, ktorá prispeje k transparentnému, efektívnemu a predvídateľnému modelu koordinovaného rozvoja územia vrátane a jeho financovania,“ konštatuje sa v PVV. Vláda okamžite vytvorí nadrezortnú komisiu, ktorá posúdi možnosti výrazného zjednodušenia procesov verejného obstarávania. V oblasti regionálneho rozvoja prijmú také legislatívne zmeny, ktoré zlepšia možnosti čerpania eurofondov, zdrojov z Plánu obnovy a odolnosti SR a iných finančných mechanizmov v prospech samospráv.

V nadväznosti na to odložia účinnosť súčasnej stavebnej legislatívy do doby schválenia nového legislatívneho rámca. Maximálne však na dobu dvoch rokov. „Vláda zavedie systém postupných krokov s dôrazom na odstránenie byrokracie a ďalších administratívno-technických prekážok tak, aby bolo možné bezodplatne previesť pozemky v správe Slovenského pozemkového fondu v intraviláne obcí a pozemky pod cestami 59 v extraviláne obcí do ich vlastníctva,“ uvádza sa v PVV.

Vláda sa opätovne vráti k Plánu rozvoja verejných vodovodov a verejných kanalizácií pre územie SR, zriadi Agentúru pre správu štátneho prebytočného majetku a pripraví zmenu legislatívy, aby nepotrebné štátne budovy mohli byť samosprávam bezodplatne prevedené na verejnoprospešné účely. Legislatívne ukotvia definíciu vidieka a dostupnosť potravín na vidieku ako službu vo verejnom záujme. Presadia tiež komplexné riešenia pre tzv. bezpečnú samospráv a budú presadzovať zriadenie Centier zdieľaných služieb pre spoločný výkon agendy samospráv.

Ďalej podľa PVV podporia rozvojové zámery prihraničných obcí Slovenska a budú podporovať plnenie poslania vyšších územných celkov ako svojho prirodzeného partnera a tiež partnera obcí a miest, vo vzťahu k rozvoju regiónov. Vláda zváži vytvorenie Fondu na predprojektovú prípravu. „Jeho cieľom bude financovanie predprojektovej prípravy a počiatočnej fázy realizácie strategických projektov národného alebo regionálneho významu,“ konštatuje sa v PVV.

Vláda s vyhodnotením absorpčnej schopnosti regiónov vytvorí podmienky pre navýšenie sumy investícií z eurofondov, o ktorých rozhoduje miestna a regionálna samospráva. Je pripravená tiež zriadiť expertnú skupinu, ktorá vyhodnotí alternatívy legislatívnych zmien volebnej legislatívy pre voľby do Národnej rady SR s cieľom zmeny počtu volebných obvodov.

VLÁDA: Kabinet chce odkanalizovať mestá, vystavať vodovody či zmodernizovať Vodné dielo Gabčíkovo

BRATISLAVA 13. novembra (SITA) – Vláda sa vo svojom programovom vyhlásení vlády (PVV) zaviazala urýchlene prijať rozhodnutie o modernizácii a výmene turbín vo Vodnom diele Gabčíkovo a uplatňovať princíp nulovej tolerancie výskytu medveďa hnedého a vlka dravého v blízkosti intravilánov miest a obcí. Počas volebného obdobia vláda prijme aj strategické rozhodnutie o výstavbe dodatočného množstva spaľovní na spracovanie komunálneho odpadu. Prioritou vo vzťahu k samosprávam má byť odkanalizovanie miest a obcí, výstavba vodovodov či podpora transformácie osvetlenia samospráv na LED technológie. V PVV sa taktiež píše, že kabinet uznáva potrebu a prínos recyklácie a systém zálohovania označil za výrazný prínos pre znižovanie výskytu PET fliaš a plechoviek mimo obehového hospodárstva. Parametre systému zálohovania však chce upraviť tak, aby nedochádzalo k svojvoľnej eliminácii subjektov na trhu.

Medzi krátkodobé priority si vláda stanovila potrebu viesť dialóg s predstaviteľmi samospráv, pokiaľ ide o implementovanie mechanicko-biologickej úpravy komunálneho odpadu, jej spustenia a modifikácie. Kabinet má v pláne prijať rozhodnutie o regulácii aktívnych skládok tak, aby sa eliminoval priestor pre žaloby zo strany Európskej komisie a zároveň pre zabezpečenie efektívneho spracovania odpadov v súlade so záväzkami našej krajiny. Vláda taktiež podporuje zonáciu národných parkov, ktorá bude „zohľadňovať oprávnené požiadavky lokálneho života“. Kabinet plánuje prehodnotiť záväzky prijaté predošlou vládou v oblasti časového horizontu zavádzania rôznych environmentálnych opatrení. Chce sa pozrieť na to, či sú ciele realisticky stanovené a či je na ich dosiahnutie vyčlenené dostatočné množstvo financií. Vláda za problém označila zákon o environmentálnych záťažiach, ktorý chce novelizovať v zrýchlenom konaní tak, aby nevytváral právnu a finančnú neistotu vlastníkom pozemkov, ktorí takúto záťaž nemajú na svedomí.

Kabinet chce v prípade zonácie diskutovať so širokou verejnosťou, ktorá je ňou dotknutá a zaviazala sa zohľadniť oprávnené záujmy ľudí a samospráv. Zároveň sa pri zonácii národných parkov kabinet v PVV zaviazal postupovať spôsobom aplikovaným v členských krajinách Európskej únie (EÚ). Uznáva taktiež princíp, že obmedzovanie vlastníckych práv môže byť realizované len za primeranú náhradu či kompenzáciu škôd. „Vláda uznáva míľniky plánu obnovy a odolnosti a reformu národných parkov a zonácií predstaví tak, aby tieto míľniky boli naplnené a neprišlo k ohrozeniu čerpania finančných prostriedkov,“ uvádza sa v návrhu.

Medzi strednodobé priority vláda zaradila plnenie záväzkov Slovenska v eliminácii globálnych javov klimatickej zmeny a zároveň chce prijať nový zákon o klimatickej zmene a nízkouhlíkovej transformácii. Taktiež sa hlási k Parížskej dohode, ktorej Slovensko je signatárom, a zaväzuje sa k medzinárodnému dialógu v záujme plnenia jej cieľov. Kabinet za v PVV ďalej zaviazal k revízii platných zákonov v oblasti ochrany životného prostredia do takej miery, či na Slovensku nedochádza k uplatňovaniu prísnejších noriem, ako je štandard schválený EÚ. Zároveň prehodnotí vznik celonárodného stavebného úradu pre strategické investície a nadradenú infraštruktúru, pričom by dochádzalo k spojenému stavebnému konaniu a posudzovaniu EIA. Kabinet počas volebného obdobia prehodnotí výšku trestov a priestupkov za environmentálne trestné činy a výšku spoločenských hodnôt rastlín a živočíchov. Cieľom vlády je taktiež nevystavovať slovenský priemysel vyšším reguláciám, neuplatňovať prísnejšie obmedzenia a nepresadzovať nákladnejšie riešenia, ako predpokladajú smernice EÚ. Za svoju prioritu kabinet pokladá stabilizovanie systému vodného hospodárstva a zadržiavania vody v krajine.

Za svoje dlhodobé priority vláda považuje prehodnotenie celej sústavy chránených území Slovenska aj z pohľadu sociálno-ekonomických dopadov na obyvateľov vidieka a ich samosprávy. „Vláda pripraví novú koncepciu ochrany prírody, ktorá nebude ohrozením, ale príležitosťou pre vidiecke obyvateľstvo, ľudí starajúcich sa o pôdu v krajine a v neposlednom rade pre ekologický rozmer turizmu,“ píše sa v PVV. Kabinet ďalej plánuje sfunkčniť Radu vlády pre Európsku zelenú dohodu a zriadiť medzisektorovú platformu Les – Šport – Rekreácia – Zdravie. Medzi dlhodobé priority vlády patrí aj zmapovanie reálneho stavu počtu výskytu medveďa hnedého na Slovensku a začať vecný dialóg s Európskou komisiou o preklasifikovaní stupňa jeho ochrany v prípade, ak výsledky preukážu jeho premnoženie.

VLÁDA: Vládny kabinet plánuje rozdeliť RTVS na rozhlas a televíziu

BRATISLAVA 13. novembra (SITA) – Vládny kabinet plánuje rozdeliť verejnoprávny Rozhlas a televíziu Slovenska (RTVS). Vzniknúť by mali dve samostatné inštitúcie, a to Slovenský rozhlas a Slovenská televízia. Vláda to avizuje vo svojom programovom vyhlásení, presadiť chce právny i ekonomický rámec rozdelenia RTVS. Pripustila však, že prípadne chce zvážiť aj iné riešenia na posilnenie verejnoprávnosti telerozhlasu. „Verejnoprávne médiá musia zabezpečovať nezávislú a objektívnu žurnalistiku. Zároveň musia podporovať kvalitnú pôvodnú slovenskú televíznu a rozhlasovú tvorbu,“ zdôraznila vláda v programovom vyhlásení ciele takéhoto kroku.

Bulletín – Veci verejné

prihláste sa do nášho kanála na TELEGRAMe: https://t.me/spolokarchaoz

By ARCHA

Secured By miniOrange