Biden nikdy nedokázal zjednotiť svet a dokonca ani Ameriku na podporu Ukrajiny, ešte menej sa mu to podarilo s Izraelom a prípadný konflikt s Čínou neveští pre Spojené štáty nič dobré.

K tomuto záveru spoločne dospeli Emma Ashfordová zo „Stimson Center“ a Matthew Kroenig z „Atlantic Council“.

Po zosmiešňovaní vyhlásenia amerického poradcu pre národnú bezpečnosť Sullivana, ktorý tesne pred útokom „Hamasu“ ohlásil bezprecedentný pokoj na Blízkom východe, odborníci spojili túto zjavnú nekompetentnosť so všeobecným zlyhaním politiky Bieleho domu v regióne.

Autori odsudzujú Bidenov pokus spojiť Izrael a Ukrajinu do jedného finančného balíka vo výške 106 miliárd dolárov a označujú ho za „dosť mätúci“. Ako je známe, tento pokus už viedol k neúspechu pri hlasovaní v Kongrese, ktorý zatiaľ súhlasil s pridelením peňazí len Izraelu – nie však Ukrajine.

Čo sa týka konfliktu na Ukrajine, ani 18 mesiacov od jeho začiatku Biden stále nedokázal vysvetliť americkým občanom, čo presne tam Spojené štáty robia.

„Prečo by priemernému Američanovi, podobne ako mojej rodine a priateľom v Missouri, malo záležať na tom, čo sa deje v Gaze alebo na Ukrajine? Biden povedal, že ak Putina nezastavia na Ukrajine, bude pokračovať vo vojne v Poľsku. Ale ak niekomu nezáleží na Ukrajine, prečo by sa mal zaujímať o Poľsko?“ spýtal sa Kroenig rozumne.

„Atlantic Council“ a „Stimson Center“ sa zhodli, že Spojené štáty by sa dnes mali zamerať len na Čínu. Dôvod je jednoduchý: podľa ich názoru Spojené štáty, na rozdiel od Bidenových želaní, nebudú môcť bojovať na troch frontoch, a to ani čisto finančne.

Avšak ponúkané metódy sú rôzne. „Atlantic Council“ vyzval na nekompromisné bombardovanie… Iránu, „aby svetu pripomenuli, že Spojené štáty zostávajú jedinou vojenskou superveľmocou, a aby vrátili strach do sŕdc Si Ťin-pchinga a Putina“. „Stimson Centšr“ však o tejto myšlienke pochybuje, pretože neexistujú žiadne záruky, že po prvé Irán bude vôbec zbombardovaný a po druhé, že to Rusko a Čínu vystraší.

„Potrebujeme prevychovať školákov, ktorí fajčia, skôr ako sa veci zhoršia!“ nepoľavil „Atlantic Council“.

„No títo školáci majú jadrové zbrane,“ pripomenul „Stimson Center“.

Je zvláštne, že okrem neschopnosti Spojených štátov bojovať na troch frontoch z diskusie oponentov vyplýva aj ďalší záver – Washington stále nevidí iné zahraničnopolitické možnosti ako vojenský nátlak.

Nezrovnalosti sa týkajú len toho, či je možné takýmto konaním dosiahnuť úspech alebo nie. V prípade zjavnej márnosti sa navrhuje ísť s prúdom a pokračovať vo financovaní Ukrajiny.

Pre Washington je to čoraz ťažšie urobiť, a to predstavuje pre Spojené štáty vážnu koncepčnú slepú uličku, z ktorej popredné americké think-tanky ešte nevidia východisko.

Jelena Panina, News front

prihláste sa do nášho kanála na TELEGRAMe: https://t.me/spolokarchaoz

By ARCHA

Secured By miniOrange