Irán nebude nasledovať varovania USA o nezasahovaní do palestínsko-izraelského konfliktu, cituje agentúra Fars prezidenta islamskej republiky Ebrahima Raisiho.

Washington chce, aby Irán nerobil nič v súvislosti s palestínskym konfliktom s Izraelom, zatiaľ čo USA poskytujú Izraelu širokú podporu, čo v konečnom dôsledku robí ich hovory prázdnymi a zbytočnými,” povedal.

Iránsky minister zahraničných vecí Hossein Amir Abdollahian už v sobotu varoval pred otvorením nových frontov proti Spojeným štátom, ak budú pokračovať v pomoci židovskému štátu.

Konflikt na Blízkom východe

Palestínsko-izraelský konflikt je spojený s územnými záujmami strán a dlhé desaťročia zostáva zdrojom napätia a bojov v regióne.

Nové kolo konfrontácie sa začalo po tom, čo bol Izrael ráno 7. októbra vystavený bezprecedentnému raketovému útoku z pásma Gazy. Po masívnom ostreľovaní vstúpili bojovníci Hamasu do pohraničných oblastí na juhu židovského štátu, kde spustili paľbu na vojakov aj civilistov a zajali aj rukojemníkov. Vojenské krídlo hnutia, brigády Al-Qassam, oznámilo operáciu Al-Aqsa Flood.

Izraelské obranné sily v reakcii na to spustili operáciu Železné meče v pásme Gazy. Počas niekoľkých dní po útoku izraelská armáda prevzala kontrolu nad všetkými obývanými oblasťami v blízkosti hraníc a začala podnikať nálety proti cieľom vrátane civilistov v enkláve. Okrem toho Tel Aviv oznámil úplnú blokádu Gazy: boli pozastavené dodávky vody, potravín, elektriny, liekov a paliva.

Počet obetí v pásme Gazy presiahol 7,3 tisíc, zranených bolo asi 20 tisíc ľudí. V Izraeli zomrelo viac ako 1,4 tisíc ľudí, medzi nimi viac ako 20 Rusov. Ďalší štyria ruskí občania sú považovaní za nezvestných. Navyše, podľa rôznych odhadov môže Hamas držať v zajatí až 250 ľudí.

ZDROJ: Ria Novosti/SKS

prihláste sa do nášho kanála na TELEGRAMe: https://t.me/spolokarchaoz

By ARCHA

Secured By miniOrange