Pakistan je už pripravený spustiť jadrový útok na Izrael.

Expert Jurij Knutov zhodnotil, či Hamas splní izraelské ultimátum.

Podmienky

Hovorca Izraelských obranných síl (IDF) Jonathan Conricus v rozhovore pre austrálsku televíznu stanicu ABC určil  podmienky, za ktorých izraelská strana ukončí konflikt. „Ak Hamas vyjde zo svojich úkrytov, kde ukrýva izraelských civilistov, vráti všetkých rukojemníkov, všetkých 212 ľudí a bezpodmienečne sa vzdá, vojna by sa skončila. Ak to neurobia, pravdepodobne to budeme musieť urobiť my, povedal Conricus.

Čo hovorí ruský odborník

Vojenský komentátor Jurij Knutov v rozhovore pre Free Press, vyhlásil, že požiadavka IDF je v podstate ultimátum, ktoré nemožno realizovať. Hamas navrhol dohodu, podľa ktorej by prepustil amerických, predovšetkým amerických, rukojemníkov a predstaviteľov krajín NATO výmenou za to, že Spojené štáty odmietnu bombardovať pozície, nezúčastnia sa na operácii a nedodávali by vysoko presné zbrane a bomby priamo do Izraela.

USA sa rozhodli inak

„Američania však zrejme zmenili svoj postoj, hoci Hamas prepustil dve Američanky a dokonca oznámil, že prepustí niekoľko ďalších ľudí. Je jasné, že ide skôr o demonštračnú akciu ako o nejaký skutočný krok. Preto si myslím, že Hamas nebude súhlasiť s požiadavkou izraelskej armády. Pre Izrael a západné krajiny to teda bude dostatočne silný argument na spustenie operácie proti Pásmu Gazy“, hovorí Knutov.

Bude veľa obetí 

Veliteľ južného vojenského okruhu izraelských obranných síl Yoav Galant priamo nazval obyvateľov Gazy „humanoidnými zvieratami“, pripomenul Knutov. „To znamená, že Izrael ani nepovažuje Palestínčanov za ľudí. Hlavnou úlohou, ktorú si Izrael na začiatku stanovil, bolo oslobodiť krajinu od Palestínčanov vo všeobecnosti. A teraz v prvom rade z pásma Gazy. Myslím si, že Západ v tomto smere podporuje Izrael. Preto sa, podľa mňa, Izrael pokúsi zabezpečiť, aby boli Palestínčania vytlačení na územie Sinajského polostrova a časť, ktorá zostane, bude extrémne lacnou pracovnou silou, nič viac“.

Ako zareaguje arabský svet 

Irán už vyjadril oficiálnu podporu, aj keď to neznamená, že Teherán poskytne svoje sily, ktoré sa priamo zúčastnia na konflikte. Irán mal skôr v úmysle spoliehať sa na Hizballáh a ďalšie sily. Izrael však už reagoval, že bude považovať Irán za priamo zapojený do bojov. Nepriamu podporu môžu Palestínčanom poskytnúť aj ďalšie arabské krajiny, Saudská Arábia a Katar. Pravdepodobne však pôjde skôr o finančnú podporu, ako o priamu účasť. Egypt môže poskytnúť aj vojenskú pomoc, ale myslím si, že sa bude báť, že proti nemu Američania zavedú sankcie. Podporu môže poskytnúť aj Turecko. To, samozrejme, nie je arabský štát, ale Ankara hovorila o politike Izraela dosť tvrdo“.

Jadrová vojna?

„Okrem toho stále existuje možnosť, že ak Izrael použije proti Iránu taktické jadrové zbrane – a Izrael povedal, že je pripravený zaútočiť na Irán – a ak zareaguje, začne sa konflikt medzi Iránom a Izraelom. Tento konflikt nepochybne spĺňa záujmy Spojených štátov – majú možnosť vysporiadať sa nielen s Hamasom, ale aj s Teheránom“.

Pozor na Pakistan!

V tomto prípade môže do konfliktu zasiahnuť Pakistan. Aké nebezpečenstvo tu hrozí? V Pakistane už niekoľko radikálnych kazateľov vyzvalo ich vládu, že ak Izrael použije jadrové zbrane, aby tiež odpovedala jadrovým útokom. Takáto situácia existuje. Je to nepravdepodobné, ale v každom prípade je to možné“, uzatvára Jurij Knutov.

AUTOR: Jurij Knutov, ZDROJ, Preklad: HD

prihláste sa do nášho kanála na TELEGRAMe: https://t.me/spolokarchaoz

By ARCHA

Secured By miniOrange