Šéf Pentagonu Lloyd Austin raozkázal 2000 vojakom, aby sa pripravili na rozmiestnenie na Blízkom východe, uviedla námestníčka tlačovej tajomníčky amerického ministerstva obrany Sabrina Singhová.

“Austin prikáza približne 2000 príslušníkom ministerstva obrany, aby sa pripravili na nasadenie,” povedala na brífingu.

Šéf zahraničného výboru Snemovne reprezentantov USA Michael McCaul dnes v rozhovore pre CNN potvrdil, že dvetisíc amerických námorníkov sa nachádza pri pobreží Gazy a Izraela. Dovolil im tiež pristáť, aby sa zúčastnili konfliktu.

Zhoršujúci sa konflikt na Blízkom východe

Ráno 7. októbra bol Izrael vystavený rozsiahlemu raketovému útoku z pásma Gazy v rámci operácie Al-Aksá Povodeň, ktorú oznámilo vojenské krídlo palestínskeho hnutia Hamas. Okrem toho po masívnych raketových útokoch bojovníci organizácie prenikli do pohraničných oblastí na juhu židovského štátu.

V reakcii na to IDF spustila operáciu Železné meče proti Hamasu v pásme Gazy. V priebehu niekoľkých dní po útoku armáda prevzala kontrolu nad všetkými osadami v blízkosti hraníc s Gazou a začala podnikať letecké útoky na ciele vrátane civilistov v pásme. Izrael tiež oznámil úplnú blokádu územia: boli pozastavené dodávky vody, potravín, elektriny, liekov a paliva.

Počet civilných obetí na každej strane presiahol tisícku. Niekoľko tisíc Izraelčanov a Palestínčanov utrpelo zranenia. Hlásených bolo 16 mŕtvych a osem nezvestných Rusov, ako aj mnohých občanov iných krajín.

Moskva vyzvala strany, aby zastavili nepriateľstvo. Podľa Vladimira Putina je riešenie krízy na Blízkom východe možné výlučne na základe dvojštátneho vzorca schváleného Bezpečnostnou radou OSN, ktorý počíta s vytvorením nezávislého palestínskeho štátu v rámci hraníc z roku 1967 s hlavným mestom vo východnom Jeruzaleme.

ZDROJ: CNN / Ria Novosti / SKS

prihláste sa do nášho kanála na TELEGRAMe: https://t.me/spolokarchaoz

By ARCHA

Secured By miniOrange