Počet obchodných bankrotov v Nemecku sa v septembri zvýšil o pätinu v porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka.

Predaj z dôvodu zatvorenia prevádzky

Informuje „Die Welt“ s odvolaním sa na údaje nemeckého spolkového štatistického úradu zverejnené v piatok 13. októbra.

„Vzostupný trend v počte obchodných bankrotov v Nemecku pokračuje

Počet návrhov na konkurz podaných nemeckými spoločnosťami v septembri vzrástol o 19,5% v porovnaní so septembrom minulého roka,“ píše sa v publikácii s tým, že v auguste presiahol nárast počtu bankrotov podnikov 13% v porovnaní s rovnakým obdobím roku 2022.

Najnegatívnejšiu dynamiku zároveň zaznamenal júl, keď konkurzné návrhy podalo viac ako 1500 právnických osôb (nárast o 37,4%).

Kľúčovými faktormi negatívnej dynamiky sú podľa odborníkov ekonomická recesia, rastúce účty za elektrinu v čase energetickej krízy, ako aj zvyšovanie úrokových sadzieb z úverov.

„Celková suma pohľadávok veriteľov dosiahla v júli 3,1 miliardy eur, čo je výrazne viac ako 0,8 miliardy eur rok predtým,“ uvádza sa v publikácii.

Okrem firemných bankrotov neustále narastá aj počet insolvenčných podaní fyzických osôb. Ku koncu septembra bol rast v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka 6,9%.

Podľa nedávnej prognózy „Inštitútu pre ekonomický výskum“ (IWH) bude negatívny trend pravdepodobne pokračovať aj v budúcnosti a počet bankrotov podnikov do konca roka 2023 „výrazne vzrastie aj v porovnaní so súčasnou dynamikou“.

„Výrazný nárast bankrotov vo štvrtom štvrťroku bude predovšetkým v stavebníctve a ovplyvní spoločnosti v sektore nehnuteľností,“ uvádza sa v štúdii.

ZDROJ: Die Welt/NF

prihláste sa do nášho kanála na TELEGRAMe: https://t.me/spolokarchaoz

By ARCHA

Secured By miniOrange