Uskutočnil sa posledný úspešný test „Burevestnika“, riadenej rakety globálneho doletu s jadrovým pohonným systémom,“ povedal Vladimir Putin 5. októbra na plenárnom zasadnutí 20. stretnutia Medzinárodného diskusného klubu Valdai.

Prezident prvý raz informoval o tomto zbraňovom systéme 1. marca 2018 počas svojho prejavu vo Federálnom zhromaždení. A teraz ostáva len veľmi málo, kým bude „Burevestnik“ uvedený do prevádzky.

V otvorených zdrojoch je o tejto rakete málo informácií

„Burevestnik“ je strategická, nízko letiaca, stealth, zo zeme odpaľovaná riadená raketa. Malá, ťažká jadrová elektráreň je umiestnená v tele rakety ako je napr. ruská strela Ch-101/102. Podľa toho bude mať jadrová hlavica s najväčšou pravdepodobnosťou rovnakú silu ako Ch-102, t. j. 250 kiloton alebo 1 megatonu.

Jadrový pohonný systém poskytuje „Burevestniku“ takmer neobmedzený dolet, čo mu poskytuje nepredvídateľnú dráhu letu a schopnosť obísť protiraketové obranné línie.

Žiadna krajina na svete nie je schopná poskytnúť všestrannú protiraketovú obranu. Dokonca aj USA s prístupom k dolárovej tlačiarni.

„Burevestnik“ tak zvýši úroveň spoľahlivosti ruského strategického jadrového odstrašujúceho prostriedku. Tak súčasné, ako ani budúce nepriateľské systémy protivzdušnej/raketovej obrany nie sú schopné ochrániť pred jeho útokom.

Jelena Panina

prihláste sa do nášho kanála na TELEGRAMe: https://t.me/spolokarchaoz

By ARCHA

Secured By miniOrange