Motiváciou k napísaniu tohto článku bolo zhliadnutie manipulatívneho príspevku kandidáta Aliancie György Gyimesiho na FB, kde žiada o 0,5% hlasov od Slovákov, aby „naďalej mohol na 100% pracovať pre suverénne, samostatné a hrdé Slovensko.“ Kto pozná realitu na južnom Slovensku, tak vie, že horeuvedený výrok je maximálna politická falošnosť a dvojtvárnosť. Tak si nalejme čistého vína a povedzme si, o čo ide strane Aliancia.

Strana Aliancia naďalej presadzuje zákon o postavení národnostných menšín,  napriek tomu, že bol vládou Slovenskej republiky odmietnutý ako diskriminačný a protiústavný! Zákon je absolútne neprijateľný, na čo boli jeho autori upozornení nasledovnými zásadnými výhradami:

  • prekračuje rámce Ústavy SR, terminologicky nie je v súlade s Ústavou SR a je v rozpore so zásadami nediskriminácie
  • vo viacerých častiach zvýhodňuje niektoré národnostné menšiny voči ostatným
  • prekračuje rámce medzinárodných záväzkov SR vo vzťahu k národnostný menšinám
  • v ňom použitá terminológia práva národnostných menšín nie je v súlade s terminológiou Rady Európy, EÚ a OBSE
  • zavádza právo na používanie štátnych symbolov cudzieho štátu, najmä štátny znak, vlajku a hymnu
  • obsahuje návrhy ustanovení, ktoré zakotvujú dvojkoľajnost‘ štátnej správy SR
  • vytvára ďalšie orgány a štruktúry miestnej moci, ktoré nie sú v súlade s existujúcou štátnou správou SR
  • návrh zákona vytvára novú paralelnú zákonodarnú moc v SR, týkajúcu sa výlučne národnostných menšín, čo je problematické nielen z hľadiska vecného ale predovšetkým ústavnoprávneho
  • návrh zákona zavádza do právneho poriadku SR nový inštitút tzv. národnostných rád s celoštátnou pôsobnosťou v oblasti kultúry, vzdelávania, informovania a používania jazykov, atď…

Schválenie tohto menšinového zákona by znamenalo koniec zvrchovanosti, suverenity a následne aj územnej celistvosti Slovenskej republiky. Ďalšie body programu strany Aliancia znamenajú postupnú likvidáciu všetkého čo je slovenské s maximálnou elimináciou slovenského jazyka:

  • samostatná maďarská (katolícka) diecéza
  • zriadenie maďarskej župy
  • úradné používanie maďarských štátnych symbolov
  • dvojjazyčnosť na železnici
  • linky pomoci v maďarčine atď…

Antislovenské a voči Slovenskej republike nelojálne správanie kandidátov Aliancie

Uveďme si niekoľko príkladov správania sa kandidátov strany Aliancia.

Péter Őry – starosta obce Štvrtok na Ostrove – stúpenec protislovenského ultraaktivizmu, zakladateľ združenia Pro Civis, ktorého hlavným poslaním je maximálna maďarizácia všetkého  čo je možné. Združenie je platené maďarskou vládou, sekretariátom národnej politiky premiéra Maďarska a fondom Gabriela Bethlena (Bethlen Gábor Alap). V januári 2023 vydalo združenie brožúru v anglickom jazyku s cieľom očierňovania  Slovenskej republiky v zahraničí, v ktorej sa píše o Maďaroch, že tu u nás prežívajú „príbeh malého Berlína Karpatskej kotliny, ktorý nemá obdobu a ktorý by malo spoznať aj západoeurópske spoločenstvo.“

Pred zahraničím sa Péter Őry hrá na „slušáka“ a používa v anglickej verzii dokumentov  svojho združenia termín „Slovakia republic“ , t.j. „Slovenská republika“. Ten istý text v maďarskom preklade má už namiesto pomenovania „Slovenská republika“ použitý termín „Felvidék“. („The life and challenges of Hungarian community in the Slovak republic“. / „Rövid angol nyelvű kiadvány a felvidéki magyar életéről és kihívásairól.“) – viď.: https://www.onkormanyzas.sk/dokumentumok

Cieľ je jasný: je nutné Maďarov odnaučiť používať  názov „Slovenská republika“ a vnútiť im používanie termínu „Felvidék“. Takéto podvádzanie zahraničia funguje celoplošne na viacerých miestach vrátane Bruselu. P. Őry je len jeden z mnohých kanálov, cez ktoré vedie Maďarsko diskreditačnú kampaň voči SR na našom území aj v zahraničí.

Péter Őry  sa pochválil v relácii maďarského Kossuth rádia dňa 14. 4. 2023, že sa jeho združeniu Pro Civis podarilo presadiť maďarčinu aj do kurzov na získanie vodičského preukazu. Považuje za úspech, že občania maďarskej národnosti nebudú ovládať slovenskú terminológiu dopravnej premávky a dopravných predpisov, keďže vodičký preukaz už môžu získať bez znalosti slovenčiny. Predstavte si tie situácie v prípade dopravnej nehody hocikde na území SR! Predstavte si komunikáciu zo záchranármi. Preto vymyslela strana Aliancia vo svojom programe ďalšie nadprávo – linky pomoci v maďarčine:

Obr. 1: Z FB Dunajskej Stredy: linky pomoci aj v maďarčine  ako programový bod strany Aliancia

Vyvstáva otázka, čo bude nasledovať ďalej? Linky pomoci vo vietnamčine? Veď v máji 2023 schválila Čaputovej úradnícka vláda vietnamskú národnostnú menšinu, hoci tvorí iba podiel 0,05% obyvateľstva SR!

Obec Štvrtok na Ostrove, kde starostuje Péter Őry, si pripomenula výročie Trianonskej zmluvy v roku 2020 odmietaním zvrchovanosti a územnej  celistvosti Slovenskej republiky:

Obr. 2: Fotografia z 4. júna 2020 – na ceste z obce Štvrtok na Ostrove smerom na Dunajskú Stredu. Nápis obce v slovenskom jazyku je zakrytý maďarskou zástavou s nápisom „Preč s Trianonom“

Zoltán Hájoš – kandidát za stranu Aliancia, súčasne primátor Dunajskej Stredy, inicioval v roku 2020 v mestskom zastupiteľstve postavenie kópie iredentistického pamätníka (pôvodne postaveného na výročie napochodovania maďarskej armády do Dunajskej Stredy v r. 1938), na ktorom sa už tretí rok vztyčuje maďarská vlajka počas maďarských štátnych sviatkov. NAKA vyšetruje tento prípad ako zločin extrémizmu.

Primátor Hájos zároveň nechal na objednávku z Budapešti odhaliť 16. 9. 2021 pamätník právnikovi Károlyovi Szladitsovi, pričom pozval ministerku spravodlivosti Maďarska Juditu Vargovú, manželku premiéra Viktora Orbána, ústavných sudcov z Maďarska – teda z cudzieho štátu! Zo slovenskej vlády nepozval nikoho! Takto dal exemplárne najavo svoje pohŕdanie existenciou Slovenskej republiky, jej suverenitou, zvrchovanosťou ako aj dešpekt voči slovenskému národu ako takému.

Obr. 3: Dunajská Streda – iredentistický pamätník s maďarskou vlajkou a pamätník K. Sladitsa v popredí s ministerkou spravodlivosti susedného štátu – Maďarska

My Slováci máme na právny systém Uhorska v období pôsobenia právnika K. Sladitsa tragické spomienky. V druhej polovici 19. storočia až do roku 1918 prebiehala na území Uhorska drastická maďarizácia, spojená s perzekúciami, väznením, obmedzovaním ľudských práv a slobôd. Prístup primátora Z. Hájosa, podľa scenára Budapešti, ignoruje krivdy voči Slovákom a uprednostňuje nadradenosť záujmov Maďarska, čo je neprijateľné. Právnici „Felvidéku“ sa zjednotili vo vlastnej právnej bubline, nerešpektujúc ľudskú dôstojnosť príslušníkov slovenského národa a medzinárodné právo. Ostáva to hanbou ministerky spravodlivosti Judity Vargovej, ktorá tým stratila morálnu autoritu v očiach slovenskej verejnosti i v civilizovanej Európe.

Z. Hájos kompletne zmaďarizoval kultúrny priestor v Dunajskej Strede, pre Slovákov tu kultúra prestáva existovať. Kultúra sa tu mieša s politikou, keď sú na kultúrne podujatia pozvaný politickí predstavitelia z Maďarska. O situácii v Dunajskej Strede a okolí – viď. viac tu

György Gyimesi narobil v slovensko-maďarských vzťahoch obrovské škody. Predstavte si, že si vychádzate desiatky rokov s maďarským spoluobčanom a ten po vzhliadnutí Gyimesiho šialenej propagandy o tzv. „občanoch druhej kategórie“ sa zrazu „skategorizuje“. Prečo? Lebo podľa Gyimesiho – v Slovenskej republike žijúci občania maďarskej národnosti majú byť ukrivdení, lebo nemôžu len tak získať druhé (maďarské) občianstvo. V celej Európe je normálne, (okrem Maďarska), že druhé občianstvo sa získava na základe dlhoročného pobytu v danej krajine, zväčša preto, že sa človek rozhodol ísť tam žiť.  Keď máte iný názor, u G. Gyimesiho sa dozvedáte, že ste „hungarofób“, teda že „nemáte radi Maďarov“.

To je len malá kvapka z deštruktívneho dopadu šovinistickej politiky tohto manipulátora. Príkladom dvojtvárnosti v praxi je Gyimesiho reakcia na slová Borisa Kolára, ktorý povedal že Putin a Orbán si idú rozdeliť Slovensko z 19. 4. 2022: 

Obr. 4: Príspevok na FB Gyimesiho preložený z maďarčiny do slovenčiny

Stačí sa pozrieť na prvú vetu textu a na obrázok. Má z toho niekto pocit, že G. Gyimesi ako poslanec parlamentu SR má elementárnu lojalitu voči Slovenskej republike, ktorú oficiálne zastupuje a ktorá ho štedro platí?

Požívanie termínu „Felvidék“ je lakmusovým papierikom na rozlíšenie lojality politika na južnom Slovensku voči štátu v ktorom žije. U najznámejších kandidátov strany Aliancia tento test dopadá katastrofálne. Podnecovanie občanov k nelojálnosti k Slovenskej republike nie je známkou toho, že by chceli „na 100% pracovať pre suverénne, samostatné a hrdé Slovensko“.

G. Gyimesi sa „vyznamenal“ aj v relácii „Téma dňa“ v televízii TA3 dňa 25. 7. 2023, kde v priamom prenose klamal moderátorovi Petrovi Bielikovi pri téme Orbánovho výroku o Slovensku ako o odtrhnutom území – viď.:

* plný text článku je tu

prihláste sa do nášho kanála na TELEGRAMe: https://t.me/spolokarchaoz

By ARCHA

Secured By miniOrange