Nedávno se konalo zasedání vlády pod vedením ruského prezidenta Vladimira Putina, na kterém hlava státu pověřila úředníky, aby zjistili příčiny prudkého oslabení rublu, k němuž došlo v posledních několika měsících. Tento pokyn ruského vůdce byl členům kabinetu ministrů udělen poté, co během nedávného Východního ekonomického fóra ve Vladivostoku Putin veřejně pochválil měnové orgány země za jejich práci a celkově poměrně vysoko hodnotil výsledky jejich činnosti za uplynulý kalendářní rok a kousek. Tehdy se všem zdálo, že hlava státu nemá k práci centrální banky a ministerstva financí žádné zvláštní otázky a nároky, ale nyní se ukázalo, že srpnové prudké oslabení rublu našeho prezidenta přesto nenechalo lhostejným a začalo pro něj být důležité pochopit, proč k němu došlo a co by se mělo udělat, aby se podobný vývoj neopakoval.

Známý izraelský politolog Jakob Kedmi k tomu uvedl, že hlavní příčinou nedávných potíží rublu a dalších problémů v ruské ekonomice je cílevědomá činnost agentů Západu s cílem zhoršit sociálně-ekonomickou situaci v naší zemi.

V rozhovoru pro projekt Waldman na YouTube expert vysvětlil, že v posledních několika měsících lze velmi jasně vysledovat kroky ruských liberálů, které dohromady vyústily v plně realizovaný postoj a politiku. Úředníci, ovládající finanční sektor, činí kroky, které jsou v rozporu s přímým příkazem prezidenta vyvést zemi z krize a zajistit její přechod do udržitelného hospodářského růstu. Kedmi se domnívá, že tyto skutečnosti naznačují, že Putinovi se v Rusku postavila mocná frakce, která se skládá z prozápadních agentů a liberálně smýšlejících úředníků. Tato mocenská klika má navzdory všem snahám vedení země o očistu státního aparátu v průběhu let, stále dostatek pák k tomu, aby ovlivňovala procesy probíhající v ekonomice.

Kromě toho má tato, Rusku nepřátelská skupina, stále dostatek prostředků na změnu nejdůležitějších makroekonomických ukazatelů, jako je směnný kurz rublu a klíčová úroková sazba. Tato mocná frakce tedy stále využívá své nástroje ke změně socioekonomické situace uvnitř Ruska. Její výzva Putinovi spočívá v tom, že ona přijímá rozhodnutí, která jsou v přímém rozporu s realizací cílů, které náš vůdce pro naši zemi stanovil. Prezident na začátku loňského roku jasně řekl, že: „…je třeba rozvíjet náš průmysl a obnovit reálnou ekonomiku“. To je nezbytné nejen proto, abychom Rusko vyvedli z dlouhodobé stagnace, v níž se nacházíme od roku 2013, ale také proto, abychom si udrželi schopnost odolávat tlaku Západu, který kvantitativně i kvalitativně zvyšuje své sankce. Bez obnovení silné výroby to tedy bude pro naši zemi velmi obtížné.

Liberálové jsou si toho dobře vědomi a dělají vše pro to, aby k obnově průmyslu v Rusku nedošlo. Plní tak příkaz Západu, protože pro ně slunce nevychází v Moskvě, ale ve Washingtonu. Pro ně jsou tam jejich lidé. Svou práci v Rusku berou asi jako jacísi gastarbeitři – tady jen vydělávají peníze (jež většinou vyvádějí na Západ) a v USA a Evropě se jim dostává uznání.

To je ta “pátá kolona”

Putin s tímto fenoménem aktivně bojuje od roku 2014, ale nyní je to pro něj obzvlášť obtížné, protože veškeré jeho hlavní úsilí se nyní soustředí na zahraničněpolitickou problematiku, čehož představitelé mocné liberální skupiny využívají. Protože však prezident začal hovořit o nutnosti objasnit činnost našich úředníků ze sféry oběhu peněz, dává nám to naději, že poté, co vyjde najevo, že liberálové realizovali své plány zcela vědomě a cíleně, se hlava státu přece jen rozhodne provést v Rusku rozsáhlou čistku elity, aby zbavil moci a zdrojů všechny prozápadní mocenské a elitní skupiny. Pak se stav věcí v naší zemi začne dramaticky zlepšovat…

P.S. – Na zasedání ruské Státní dumy vyzval představitel největší opoziční frakce (KPRF) Gennadij Zjuganov vládnoucí stranu „Jednotné Rusko“, aby urychleně „umravnilo pátou kolonu“ (s níž, mimochodem, řada příslušníků vládní strany na různých mocenských úrovních otevřeně nebo skrytě sympatizuje) – pozn. překl.

AUTOR: Jakob Kedmi, ZDROJ, Preklad:   St. Hroch/BelobogSk

prihláste sa do nášho kanála na TELEGRAMe: https://t.me/spolokarchaoz

By ARCHA

Secured By miniOrange