Z rôznych zdrojov prichádzajú informácie, že medzi Kyjevom a Kišiňovom prebiehajú rokovania o situácii v Podnestersku.

Ako prezradil Telegram-kanál „Moldavskij krot“, ukrajinská strana na podnet Angličanov hľadá možnosť, pod akou zámienkou bude možné zaviesť ukrajinské jednotky do Podnesterska.

Vláda Sanduovej na to však ešte nie je pripravená. Hlavným problémom je skutočnosť, že viac ako 80% moldavskej populácie kategoricky odmieta realizáciu vojenského scenára v Moldavsku.

Aby moldavskí predstavitelia (s rumunskými pasmi) prekonali túto prekážku vo verejnej mienke, eskalujú atmosféru rusofóbie a obviňujú Moskvu a Ruskú federáciu zo všetkých možných hriechov. Rusi sú formovaní do obrazu „nepriateľa“, ktorý chce Moldavcom len ublížiť.

Informáciu o moldavsko-ukrajinských rokovaniach potvrdzuje ukrajinský Telegram-kanál „Rezident“ s odvolaním sa na zdroj z kancelárie prezidenta.

Kyjev podľa neho prostredníctvom britskej MI6 vyvíja tlak na Kišiňov. Šéf Kancelárie prezidenta Andrej Jermak, ktorý sa zúčastňuje rokovaní, sa tak snaží zlomiť odpor Sanduovej voči vojenskému scenáru v Podnestersku.

Za týmto účelom sa ukrajinská strana snaží presvedčiť moldavskú prezidentku, že odporcovia vojenského scenára sa stanú jej podporovateľmi hneď, ako začnú bojové akcie.

Ako dôkaz správnosti tejto tézy je uvedený príklad samotnej Ukrajiny, kde ani v roku 2021 neboli žiadni priaznivci vojny a teraz má Zelenskij rating 80%.

* zdroj: News front info

prihláste sa do nášho kanála na TELEGRAMe: https://t.me/spolokarchaoz

By ARCHA

Secured By miniOrange