Na Den Bastily, který je ve Francii státním svátkem, bude dohlížet 130 000 strážců zákona v pohotovosti, aby zabránili případným dalším nepokojům, které zemi v posledních týdnech sevřely. Informuje o tom deník Le Figaro.

Hořící auta, výtržnosti, hromadné bitky. Paříž, Marseille a další velká francouzská města s početnými komunitami přistěhovalců v posledních týdnech připomínala spíše válečné zóny. Po těchto zkušenostech  už francouzská vláda nechce nic riskovat.

V celé zemi budou rozmístěny četnické jednotky v nejvyšší pohotovosti, včetně obrněných vozidel, vrtulníků, vodních děl a dronů pro dohled. S takto zvýšenou přítomností ministerstvo vnitra doufá, že zabrání vzplanutí nových nepokojů, které otřásly zemí koncem června a začátkem července.

Den dobytí Bastily se i za méně napjatých okolností stal často příležitostí k nepokojům. Loni tedy bylo spáleno 749 aut, zadrženo více než 800 lidí a zraněno 55 strážců zákona.

„Během víkendu bude ve službě celkem 130 000 bezpečnostních složek. Každý večer bude v ulicích 45 000 strážců zákona, z toho 10 000 v regionu hlavního města. Ve službě budou také tisíce hasičů,“ uvedl francouzský ministr vnitra Geral Darmanen.

Kořeny konfliktů

Podle profesora Jana Eichlera a další odborníků na Francii sahají kořeny stávajících problémů do poválečných let, kdy se vláda rozhodla za účelem obnovy válkou zničené země udělit občanství obyvatelům z kolonií, jako třeba Alžírsko nebo Tunisko, kteří se sem nastěhovali do prací.

Francouzům už ale dochází trpělivost. Jak zmínil před dvěma týdny profesor egyptologie Miroslav Bárta v podcastu Nová doba 70% Francouzů v průzkumu uvedlo, že by nasadili proti vzbouřencům z periférií armádu.

* zdroj, CZ 24 news

pridajte sa k nám do nášho kanála na TELEGRAMe: https://t.me/spolokarchaoz

By ARCHA

Secured By miniOrange