Tento týden se opět potvrdila platnost dávného prohlášení předáka úspěšné anglické vzpoury proti králi Olivera Cromwella, který řekl, že „zasedá li parlament, nemůže si člověk být jist majetkem, svobodou ani životem“.

I v době zasedání Evropského parlamentu musí být europoslanec, který výkon svého mandátu nepojímá pouze jako zahřívání parlamentní židle, neustále ve střehu. Výbor pro životní prostředí (ENVI), který je „prolezlý“ mnoha militantními vegetariány a vegany, na poslední chvíli předložil na plénum návrh, jež by v případě schválení znamenal konec salámů, klobás a všech uzenářských pochutin v celé EU.

Evropská komise vydala před měsícem novelizovaný prováděcí předpis, v jehož příloze je seznam látek, které lze používat při výrobě potravin. Europoslancům z výboru ENVI, kteří často sami maso nejedí, na něm vadilo, že Komise jím i nadále umožnila používat při výrobě uzenin skupinu konzervačních solí. Kolem potenciálních zdravotních rizik těchto látek bylo v minulosti mnoho diskusí. Evropská agentura pro bezpečnost potravin (EFSA) proto oficiálně pověřila několik na sobě nezávislých výzkumných pracovišť, aby zpracovala vědecké studie, které by ověřily zda jde o látky bezpečné a v jaké koncentraci je lze používat, aby uzeniny nebyly pro člověka zdravotně závadné.

Tyto výzkumy byly na mnoha vědeckých ústavech prováděny už desítky let před vznikem EFSA, aby národní úřady, které dohlíží na bezpečnost potravin, mohly zodpovědně nastavit povolená množství a koncentrace těchto látek v masných výrobcích. V ČR se problematice konzervačních solí mnoho let věnuje doc. MVDr. Josef Kameník, CSc., z Vysoké školy veterinární v Brně, který je v rámci celé Evropy považován za předního experta. Dovolím si citovat z vyjádření, které jsem od něj získal k pokusu o zákaz konzervačních solí: „Látky, které chce Výbor pro životní prostředí zakázat, zabraňují množení nebezpečných mikroorganismů ve výrobcích například Salmonela, Clostridium (speciálně Clostridium botulinum) a zajišťují tímto jejich bezpečnost pro konzumenty“.

V rámci připomínkového řízení k prováděcímu předpisu o látkách používaných při výrobě potravin byl konzultován nejen masný průmysl, ale samozřejmě i EFSA. S ohledem na výsledky mnohaletých vědeckých výzkumů Agentura pro bezpečnost potravin Komisi nedoporučila zákaz konzervačních solí používaných k výrobě uzenin. A to se nelíbilo veganské klice, která tvoří většinu ve výboru ENVI. Svým usnesením proto požádali ostatní poslance, aby Evropský parlament použil námitku podle článku 112 Jednacího řádu a prováděcí předpis Komise zrušil.

Europarlament je jednacím řádem vybaven zvláštní kontrolní pravomocí k dozoru nad prováděcími předpisy, které vydává Komise. Stejnou pravomoc má i Rada ministrů. Pokud většina europoslanců, nebo většina ministrů v Radě, ve lhůtě šedesáti dnů od vydání eurokomisní obdoby našich ministerských vyhlášek vyhodnotí prováděcí nařízení Komise jako závadné, může odhlasovat námitku. V případě schválení námitky přestává prováděcí předpis okamžitě platit. V námitce europarlament nebo Rada musí uvést, které konkrétní části předpisu jsou podle názoru zákonodárců špatně. Při psaní opravné novely je Komise nesmí již znovu zařadit.

Vzhledem k tomu, že Komise chrlí každý měsíc desítky prováděcích předpisů, míváme na programu pléna každý měsíc hlasování o nejméně jednom pokusu suspendovat nějaké nařízení Komise, u nějž příslušný výbor dospěl k závěru, že je špatně napsané. Zemědělský výbor (AGRI), v němž jako koordinátor zastupuji frakci Identita a demokracie (ID), jehož členy jsou i europoslanci zvolaní v ČR za SPD, na současné plénum navrhl suspendování prováděcího nařízení, jímž chtěla Komise zakázat používání mořské soli při výrobě krmiv. O tom, co by to způsobilo jsem psal po jednání výboru a můžete si to přečíst v mém příspěvku, “Komus by prospělo zdražení soli”. Na rozdíl od veganů z ENVI jsme jako zemědělský výbor u ostatních poslanců uspěli, a podařilo se nám dosáhnout suspendování nařízení Komise. Mořskou sůl, která je pro dobytek velmi prospěšná, tedy bude možné používat při výrobě krmiv i nadále.

Když jsem po příjezdu do Štrasburku v pondělí zjistil, že výbor ENVI navrhuje zrušení prováděcího nařízení Komise o aditivech pro výrobu potravin, okamžitě jsem si předpis vyhledal v elektronickém systému přípravy legislativních předpisů. Po přečtení návrhu jsem pochopil, že „zelený“ výbor navrhuje zakázat konzervační látky. V době svých studií medicíny jsem si chodíval přivydělávat na brigády na jatka do pražských Vršovic. Vzpomínky z mládí ve mně vzbudily podezření, že by mohlo jít o velmi vážný hygienický průšvih.

Telefonicky a mailem jsem se proto ihned se žádostí o konzultaci obrátil na Potravinářskou komoru, Český svaz zpracovatelů masa a již zmíněnou Vysokou školu veterinární. Všem třem institucím musím tímto veřejně poděkovat za bleskovou reakci. Ve velmi krátké lhůtě méně 24 hodin, které zbývaly do hlasování, mi dokázali zaslat precizní materiály, s jejichž pomocí jsem mohl vyrazit přesvědčovat kolegy z ostatních výborů, aby pro návrh nehlasovali. Velmi dobře připravené podklady mi umožňovaly ostatním kolegům, kteří maso jedí, jednoduše říci: „Chceš umřít na otravu botulotoxinem, což je mrtvolný jed. Pokud ne hlasuj proti!“.

Do „bitvy za salám a klobásy“ se s podobnými dokumenty naštěstí včas zapojila většina členů AGRI. I přes krátký čas, který jsme měli k přesvědčení členů ostatních výborů, se nám v hlasování nakonec podařilo vegany velkou většinou hlasů porazit. Návrh námitky byl zamítnut.

Pokud by zvítězili europarlamentní vegani, znamenalo by to faktický konec výroby a prodeje uzenin v EU. Soubor směrnic a nařízení označovaných jako „hygienický balíček“ totiž jasně stanoví, že na společném trhu EU lze prodávat pouze potraviny, které jsou bezpečné a zdravotně nezávadné. Bez použití konzervačních látek prakticky není možné uzeniny vyrábět. Velká část z nich by se zkazila už ve výrobě – během procesu zrání. Netrvanlivé salámy by měly tak krátkou expirační lhůtu, že si je málokdo troufal prodávat. Nebo jen ve velmi malých množstvích. Jinak by hrozilo, že většina z nich druhý den skončí v popelnici.

Naštěstí se nám velkou většinou podařilo uzeniny udržet ve výrobě a v normálním prodeji. Při odchodu ze sálu řada kolegů předsedovi výboru ENVI doporučila, aby si vegani pro příště všímali raději konzervačních látek používaných v sojových a jiných veganských výrobcích.

MUDr. Ivan David, český europoslanec

pridajte sa k nám do nášho kanála na TELEGRAMe: https://t.me/spolokarchaoz

** súvisiace články

By ARCHA

Secured By miniOrange