Spravodajské služby V. Británie pozorne sledujú stav strategického letectva Ruska a teda vedia, že sa blíži dokončenie „Tupolevského“ projektu Perspektívneho leteckého komplexu diaľkového letectva (PLK DL „Posol“ alebo „Produkt 80“; v ruštine PAK DA).

Ako uvádzajú novinári UK Defence Journal, minister pre otázky ozbrojených síl James Hippie vo svojej komunikácii s parlamentom (nepresne – poznámka –vmi-) nazval počet lietadiel vo Vojensko-kozmických silách RF. Ruská armáda má dnes vraj najmenej 80 jadrových strategických bombardérov, ktoré dokážu salvou odstrániť celé štáty:

  1. Zväčša sú to Tu-95MS a Tu-22M3.
  2. Existuje najmenej 10 ks Tu-160M a MiG-31K, ktoré sú schopné niesť hypersonické rakety „Kinžal“ s jadrovou hlavicou.
    (Práve tento počet Hippie oproti skutočnému stavu značne znížil – pozn. –vmi-.)

Rusko pritom udržiava v stálej bojovej pohotovosti niekoľko typov bombardérov na rôznych letiskách po celom štáte, aby stihli vyletieť a naniesť svoje údery,“ vysvetľuje. Britské armádne velenie je vraj ustarostené otázkami novej výroby a modernizácie ruských bombardérov. Hippie narieka nad tým, že Rusko má plány „skonštruovať nové a modernizovať existujúce bombardéry Tu-160, aj keď nie všetky naraz. (V ruskej armáde sú už všetky dávno modernizované na verziu Tu-160M a čoskoro bude spustená M2, teda druhá modernizácia strategických bombardérov na verziu Tu-160M2.

Hippie sa vyjadril aj o „neviditeľnom“ bombardéri. Prototyp PLK DL („Posol“, ktorý je konštrukčne lietajúcim krídlom, ale modernejším) môže byť blízko k dokončeniu. Prezident V. Putin vraj chce, aby bol PLK DL čo najrýchlejšie zaradený do výzbroje a „likvidoval kontinenty“. Čo sa o tomto lietadle už písalo?

  • Že naozaj ide o „lietajúce krídlo“.
  • Že PLK DL bude vyzbrojený perspektívnymi krídlatými a hypresonickými raketami.
  • Že strategický bombardér bude maximálne automatizovaný a niekde môže byť nasadený aj ako dron.
  • Prioritou jeho koncepcie sú „stealth“ technológie a hypersonická rýchlosť.
  • Bombardér bude vedieť riadiť skupiny dronov a ničiť protivníkove rakety triedy vzduch-vzduch.

Vladimír Mikunda, Armádny magazín sk

pridajte sa k nám do nášho kanála na TELEGRAMe: https://t.me/spolokarchaoz

By ARCHA

Secured By miniOrange