„Gazprom“ môže kvôli situácii s turbínami prijať extrémne opatrenia

Ruská spoločnosť „Gazprom“ sa s najväčšou pravdepodobnosťou pripravuje na úplné zastavenie dodávok zemného plynu do Európy cez „Nord Stream-1“. Rusko je nútené prijať takéto opatrenia kvôli situácii s nemeckými turbínami, na ktoré sa vzťahujú sankcie Západu.

Dospel k tomu známy ruský expert v oblasti energetickej bezpečnosti Igor Juškov. V rozhovore pre spravodajskú publikáciu „Baltnews“ hovoril o plynovom ultimáte, ktoré „Gazprom“ dá Európe, a tiež vysvetlil, aké extrémne opatrenia môže Rusko prijať kvôli situácii s turbínami.

Juškov pripomenul, že v súčasnosti je v prevádzke len jedna turbína v „Nord Stream-1“. Agregát však čoskoro pôjde na údržbu, kvôli čomu spoločnosť prestane týmto plynovodom zemný plyn do Európy dodávať. Dá sa predpokladať, že k obnoveniu prevádzky „Nord Stream-1“ v blízkej budúcnosti nedôjde, keďže turbína si môže vyžadovať veľké opravy.

Na pozadí odstavenia „Nord Streamu-1“ môže Rusko predložiť Európe plynové ultimátum. „Gazprom“ tak v dôsledku situácie s turbínami môže prijať extrémne opatrenia, ktoré si vyžadujú, aby Európska únia zabezpečila špeciálne podmienky pre ich prevádzku. Rusko nemôže používať nemecké turbíny pre tlak sankcií zo strany EÚ, Kanady a Spojeného kráľovstva, čo hrozí úplným zastavením plynovodu „Nord Stream-1“.

„V každom prípade, ak sa problém turbín nevyrieši globálne, ak „Gazprom“ nedostane záruku, že nepodliehajú sankciám, „Nord Stream“ sa zastaví. Či už počas vykurovacej sezóny alebo pred ňou,“ povedal odborník.

Igor Juškov pripomenul, že ruské plynové ultimátum by malo pre Európsku úniu nebezpečné následky. Bez dodávok zemného plynu bude EÚ čeliť novej etape energetickej a hospodárskej krízy.

* prevzaté z sk.news-front.info

By ARCHA

Secured By miniOrange