Bývalý minister zahraničných vecí USA Henry Kissinger sa obáva vojenského stretu v súvislosti so situáciou okolo Taiwanu. Henry Kissinger varoval v rozhovore, ktorý bol zverejnený vo štvrtok, že ak budú USA a Čína pokračovať vo svojej súčasnej politike, môžu sa dostať do otvorenej vojenskej konfrontácie.

Niekdajší šéf americkej diplomaciE, ktorý je všeobecne považovaný za architekta zmiernenia napätých vzťahov medzi Čínou a USA v 70. rokoch minulého storočia, to vyhlásil v rozhovore pre agentúru Bloomberg v reakcii na otázku, či si myslí, že sa Čína v blízkej budúcnosti pokúsi získať späť Taiwan.

Hoci Kissinger neposkytol jednoznačnú odpoveď, varoval, že „pri súčasnej trajektórii vzťahov si myslím, že nejaký vojenský konflikt je pravdepodobný“.

Vysvetlil, že čínsko-americké vzťahy sa dostali do „jedinečnej situácie“, keďže obe krajiny sa navzájom vnímajú s nedôverou. „Najväčšou hrozbou pre Čínu je v jej vnímaní Amerika a to isté platí aj tu [v USA],“ povedal Kissinger.

Na druhej strane, vojny sa stali buď nevyhratými… alebo vyhratými len za cenu neprimeraných nákladov,“ dodal bývalý diplomat a varoval, že obe krajiny musia teraz vystúpiť „z okraja priepasti“.

Kissinger trvá na tom, že „súčasná trajektória vzťahov sa musí zmeniť“ a poukázal na náznaky, že obe strany sa snažia o deeskaláciu.

Tvrdil však, že je otázne, či USA a Čína budú schopné zmierniť napätie. „Zatiaľ sa v skutočnosti nezapojili do dialógov, ktoré som navrhol. Myslím si však, že k tomu smerujú,“ povedal.

Veterán americkej zahraničnej politiky mal zrejme na mysli nadchádzajúcu návštevu ministra zahraničných vecí USA Antonyho Blinkena v Číne. Podľa Washingtona majú obe strany v úmysle „diskutovať o význame zachovania otvorených komunikačných liniek“, ako aj o viacerých bilaterálnych otázkach, ktoré sú predmetom záujmu.

Prelomová cesta sa uskutoční v čase, keď sú vzťahy medzi oboma veľmocami na najnižšej úrovni, pričom medzi najrozporuplnejšie otázky patrí situácia okolo Taiwanu. Čína považuje tento ostrov za súčasť svojho zvrchovaného územia a hnevá ju nákup amerického vojenského vybavenia Tchaj-pejom.

Vysokí čínski predstavitelia opakovane vyhlásili, že by uprednostnili mierové zjednotenie s Taiwanom, ale nevylúčili ani použitie sily na dosiahnutie tohto cieľa.

Čínsky prezident Si Ťin-pching koncom mája oznámil šéfom čínskej bezpečnosti, aby sa pripravili na extrémne až najhoršie scenáre kvôli zhoršujúcej sa bezpečnostnej situácii kvôli napätiu medzi Čínou a USA.

USA nie sú dobrým alebo stabilným aktérom a ak dostanú príležitosť, Čínu (a následne aj celý svet) zničia alebo inak destabilizujú. USA za sebou zanechali toľko mŕtvych, že neschopnosť čínskeho prezidenta uvedomiť si to pri rokovaniach s Washingtonom by bola skutočnou medvedou službou vlastným občanom. Píše vo svojom článku americký novinár žijúci v Prahe Bradley Blankenship.

Čínske ministerstvo zahraničných vecí napríklad odhadlo, že od konca druhej svetovej vojny do roku 2001 sa vo svete odohralo 248 ozbrojených konfliktov v 153 regiónoch. Z nich 201 iniciovali USA. To je ohromujúce číslo, ktoré dokazuje, akú veľkú hrozbu predstavuje Washington pre svetový mier a stabilitu. Potom si pripočítajte množstvo ohavných činov, ktoré Washington spáchal alebo pácha na celom svete: Kóreu, Vietnam, Laos, Irak, Afganistan, Líbyu, Sýriu … atď. V tomto zozname by sa dalo pokračovať ďalej.

USA nielenže prinášajú smrť a deštrukciu po celom svete, ale robia to aj pri zavádzaní svojej hegemónie, aby spútali celé národy pod svojou nadvládou a nechali ich zámerne nerozvinuté, pričom ich bezohľadne vykorisťujú. Napríklad skutočnosť, že USA v súčasnosti uvalujú sankcie na čínskeho ministra obrany, ale verejnosť manipulujú vyhláseniami, že Peking s nimi nevedie dialóg, je vrcholom nesúladu medzi tým, ako sa Washington prezentuje a realitou.

Pod vedením Si Ťin-pching však Peking presadzuje stratégiu dlhodobej hry, ktorá sa vyhýba vojenskému konfliktu s Washingtonom a zároveň sa zameriava na rozvoj Číny. Je to mimoriadne obozretné nielen preto, že sa tým znižuje pravdepodobnosť jadrového konfliktu, ale aj preto, že to sprevádza vymanenie miliónov ľudí na celom svete z chudoby. Tento kurz by bolo náročné načrtnúť, keby nebol schopný realistického zhodnotenia politiky USA, ale on ho má. Chápe, že čas je na strane Číny, na rozdiel od USA, ktoré rýchlo upadajú prakticky vo všetkých aspektoch s výnimkou sklonu k násiliu.

Na rozdiel od mnohých postapokalyptických diel science fiction, nemusí byť konečný konflikt nevyhnutný. Jadrové zbrane nemusia byť nevyhnutne jednou z povestných Čechovových zbraní,“ vysvetľuje Blankenship.

ZDROJ: rt.com / bloomberg.com / InfoVojna

pridajte sa k nám do nášho kanála na TELEGRAMe: https://t.me/spolokarchaoz

By ARCHA

Secured By miniOrange