„Stačí jedno veľké víťazstvo“ …a priama intervencia USA do konfliktu na Ukrajine je pravdepodobná, píše ruský politológ Zacharčenko

UKRAJINA/RUSKO/USA: Prinášame vám článok z ruských novín Svobodnaja presa o tom, či USA vstúpia priamo do Ukrajinského konfliktu a ak áno, tak za akých podmienok

Čo by Yankees zabránilo v šialenom rozhodnutí?

Ešte začiatkom apríla tohto roka americký minister obrany Lloyd Austin v reakcii na žiadosti kyjevského režimu o vytvorenie bezletovej zóny nad Ukrajinou ubezpečil verejnosť, že Amerika ani NATO nebudú zasahovať do konfliktu na Ukrajine.

“Na zavedenie a udržanie bezletovej zóny by bolo potrebné získať kontrolu vo vzduchu, čo by zase znamenalo interakciu s ruskými lietadlami. Museli by sme zlikvidovať ruskú protivzdušnú obranu na Ukrajine, v Bielorusku a Rusku,” povedal vtedy a zdôraznil, že by to znamenalo plnohodnotný konflikt oboch jadrových mocností, ktorý by sa skončilo veľmi zle pre celý svet.

Už v júli však novinár Dave Phillips z denníka The New York Times naznačil, že Ukrajina by sa mohla stať druhým americkým Vietnamom.

Podľa jeho názoru v prvej fáze občianskej vojny vo Vietname Američania nemali v úmysle priamo zasahovať do konfliktu, pomáhali prozápadnému Južnému Vietnamu zbraňami a cvičili jeho armádu na čo poskytli 300 inštruktorov. Nakoniec sa to však skončilo vstupom amerických vojsk a následnou katastrofálnou porážkou USA pričom za ňu zaplatili 58 tisícmi životov svojich vojakov.

Phillips zdôraznil, že americká pomoc Ukrajincom sa teraz veľmi podobá prvej fáze vietnamského konfliktu: dodávky zbraní a vojenskí inštruktori, ktorí cvičia AFU a Národnú gardu. Jediný rozdiel bol v tom, že vo Vietname pôsobili oficiálni dôstojníci Pentagónu a na Ukrajinu boli vyslaní veteráni špeciálnych jednotiek, z ktorých mnohí sa aktívne zúčastňujú na vojenských operáciách, v pozícii dobrovoľníkov. A všetci svorne tvrdia, že Amerika musí zasiahnuť do konfliktu na strane Ukrajincov. táto hystéria je pravdepodobne vyvolaná nedávnymi víťazstvami Ruskej armády.

A práve nedávno profesor politológie na Chicagskej univerzite John Mearsheimer vo svojom článku pre časopis Foreign Affairs nielenže dospel k záveru, že súčasná situácia okolo Ukrajiny sa môže zmeniť na intervenciu USA do konfliktu, ale pomenoval aj tri pravdepodobné scenáre takéhoto vývoja.

Profesor si myslí, že ak sa situácia do roka nevyrieši, USA by mohli na pomoc Kyjevu vyslať malý kontingent svojich vojakov. Americká intervencia sa však podľa neho javí ako pravdepodobnejšia, ak sa ukrajinská armáda začne rozpadávať a ruská armáda dosiahne veľké víťazstvo.

Napokon, tretia možnosť “priameho nasadenia” amerických vojsk na Ukrajine naznačuje neúmyselnú eskaláciu: Washington by sa nechtiac ocitol vo vojenskom konflikte v dôsledku neočakávanej udalosti, ktorá by roztočila špirálu eskalácie.

Vzhľadom na to, že John Mearsheimer je politológom s veľkou autoritou v samotných USA, ktorý najtriezvejšie hodnotí súčasné možnosti USA vo svete, “Svobodnaja Presa” sa svojich expertov opýtala: Nie sú tieto tri scenáre chorými fantáziami zúrivého alarmistu, ale skutočne jednou z reálnych možností blízkej budúcnosti?

  • Myslím si, že k dnešnému dňu sú všetky tieto konštrukcie profesora Chicagskej univerzity nepravdepodobné,” povedal Andrej Koškin, vedúci katedry politológie a sociológie na Plechanovovej ruskej ekonomickej univerzite a člen Asociácie vojenských politológov. – Predovšetkým preto, že Joe Biden a za ním stojaci “hlboký americký štát (deep state)” vytvorili projekt “Ukrajina – Anti-Rusko” na určité účely.

Podľa môjho názoru je hlavnou úlohou USA pritlačiť svojich spojencov a satelity, aby pochopili, kto na ich území vládne. Od roku 1945 už uplynulo veľa vody a Európa sa nepoučila z Juhoslávie v roku 1999. Okrem toho sa Amerike prostredníctvom Ukrajiny takmer podarilo odstrániť z Európy svojho hlavného konkurenta s lacnými energetickými zdrojmi a zrušením schengenských víz spustiť nad Ruskom železnú oponu zo strany EÚ.

Amerika potrebuje predovšetkým pracovný nástroj na oslabenie Ruska, nie priamy konflikt s ním. Takže keď príde kritický okamih, USA všetko pretavia do politických dohôd a uznania oslobodených území za ruské, to je všetko. A USA nepôjdu priamo do vojny na Ukrajine.

“SP: – A obzvlášť horlivé a bojovné americké satelity môžu neúmyselne vyprovokovať zapojenie Ameriky do priameho vojenského konfliktu s Ruskom?

– Nevylučujem, že do ukrajinského prípadu môžu zapojiť aj Poľsko. Predpokladám však, že sa to bude diať veľmi jemne a nenápadne, aby tým nebol vyvolaný konflikt medzi NATO a Ruskom. To je jediný spôsob. Ako sa hovorí, Spojené štáty hneď nevyložia všetky karty na stôl v podobe Poľska a Pobaltia. Toto je tenká hranica, ktorú možno veľmi rýchlo prekročiť a USA sa môžu dostať do priameho vojenského konfliktu s Ruskom.

– Poľsko už na začiatku špeciálnej operácie vyjadrilo svoj zámer zasiahnuť Rusko na Ukrajine z poľských letísk,” pripomína Konstantin Blochin, vedúci výskumník Centra bezpečnostných štúdií RAS. – Generálny tajomník NATO Stoltenberg a samotný Biden však zápal Poliakov rýchlo schladili a vyhlásili, že nedovolia, aby sa NATO stalo treťou stranou konfliktu. Takže si myslím, že ani americké satelity nezatiahnu Ameriku do konfrontácie s Ruskom.

“SP: Takže jeden z najtriezvejšie zmýšľajúcich amerických politológov, profesor Chicagskej univerzity John Mearsheimer, pri tejto príležitosti naozaj navrhol nejaký nereálny nezmysel?

– Nesúhlasím s Mirsheimerovou tézou, že ak by Rusko v rámci špeciálnej operácie dosiahlo nejaké rozhodujúce víťazstvo nad kyjevským režimom, USA by okamžite priamo zasiahli do situácie. Teraz zasahujú nepriamo, pretože veria, že kyjevský režim sa ešte dá zachrániť a Ukrajina sa môže stať “druhým Afganistanom” pre Rusko. A ak budeme postupovať nekompromisne a rozhodne, potom sa budú pýtať, či sa im oplatí míňať zbrane a peniaze na Kyjev, keď oboje, obrazne povedané, ide dolu vodou. Takže rozhodné a presvedčivé víťazstvo Ruska by naopak prinútilo USA uvedomiť si, že podpora Ukrajiny je cestou nikam.

Zdá sa mi, že ak sa obmedzíme len na niektoré ciele na juhovýchode Ukrajiny, washingtonskí jastrabi a poľské vrany to budú vnímať tak, že Rusko dáva zelenú ich plánom. Všetci títo bratia budú takpovediac cítiť krv. Všetko teda bude závisieť od skutočnej situácie na bojisku.

Náhodná eskalácia ukrajinského konfliktu je však veľmi pravdepodobná. A tento konkrétny scenár je možný nielen na Ukrajine, ale aj v iných častiach sveta – v Pobaltí, Arktíde, na Blízkom východe. Hoci je takýto scenár veľmi pravdepodobný, nemyslím si, že prerastie do nejakej rozsiahlej “karibskej krízy 2.0”. Všetky takéto pokusy budú okamžite zablokované našou krajinou aj Západom. Spomínate si, že Pobaltie sa nedávno pokúsilo zablokovať tranzit do Kaliningradu? Boli však včas zastavení.

Takže celkovo bude opäť všetko závisieť od skutočnej situácie na bojisku a našich úspechov. Všimnite si, že na samom začiatku bol Západ v akomsi šoku a veľmi váhal, či Ukrajinu podporiť alebo nie. Začali sa ukrajinsko-ruské rokovania a nesamostatná republika bola takmer pripravená na vážne geopolitické ústupky. Kyjevu sa však podarilo obrátiť túto rétoriku vo svoj prospech a získať podporu západných krajín.

Zdá sa mi, že Západ začína byť vážne unavený z tejto ukrajinskej “čiernej diery”, do ktorej odlietajú peniaze a zbrane. Ak však pripustíme čo i len náznak toho, že by sa misky váh mohli nakloniť v prospech súčasného kyjevského režimu, je celkom možné, že sa Mearsheimerove scenáre naplnia.

AUTOR: Andrej Zacharčenko

ZDROJ

Překlad: HSP

* prevzaté z cz24.news

By ARCHA

Secured By miniOrange