Prezident Ruska Vladimir Putin poblahopřál ruským Židům a všem, kdo slaví Den záchrany a osvobození, a prohlásil, že vojáci a velitelé RF bojují dnes v průběhu speciální vojenské operace s přímými následovníky nacismu. Pozdravný telegram byl zveřejněn na webových stránkách Kremlu.

Den záchrany a osvobození je věnován 9. květnu roku 1945, tehdy to byl 26. ijar podle židovského kalendáře. Datum je pohyblivé a letos připadá „židovský Den vítězství“ na 17. května. Je to mladý svátek, je mu pouhých 10 let, připomíná se však v židovských obcích po celém světě.

„Dnes se v Rusku a v jiných zemích slavnostně připomíná 26. ijar – Den záchrany a osvobození… A my i budoucí generace musíme posvátně zachovávat historickou paměť na 2. světovou válku a chápat, jak ničivé následky má sebemenší shovívavost vůči nacionalismu, antisemitismu a xenofobii. Právě s přímými následovníky nacismu bojují dnes naši vojáci a velitelé v průběhu speciální vojenské operace,“ uvádí se v telegramu prezidenta RF.

Podotkl, že toto datum zaujímá zvláštní místo v židovském náboženském kalendáři a slouží zachování památky na hrdinský čin vojáků Rudé armády a armád spojeneckých zemí v protihitlerovské koalici, kteří zachránili židovský a jiné národy před nacismem.

Putin vyjádřil jistotu v tom, že široké oslavy tohoto dne přispějí k upevňování tradic ruských Židů a k vlastenecké výchově mládeže.

ZDROJ: Sputnik

* prevzaté

pridajte sa k nám do nášho kanála na TELEGRAMe: https://t.me/spolokarchaoz

** súvisiace články

prihláste sa do nášho kanála na TELEGRAMe: https://t.me/spolokarchaoz

By ARCHA

Secured By miniOrange