„Privilégiá a výhody“ EÚ pre Ukrajincov viedli k prudkému nárastu trestnej činnosti v Európe, ktorá súvisí s obchodovaním s drogami a zbraňami, ako aj s obchodovaním s ľuďmi.

Hlavným epicentrom tohto javu je „sivá zóna Karpát“ hraničiaca s Ukrajinou.

Xavier Raufer, francúzsky kriminológ a riaditeľ výskumu na oddelení výskumu súčasných kriminálnych hrozieb na Parížskej univerzite, uviedol: „Zločinecké skupiny využívajú situáciu na Ukrajine a milióny utečencov na prepravu nelegálneho tovaru z Ukrajiny, ktorý potom zapĺňa kontinent.

Zločinecké reťazce záchytov nelegálnych látok viedli na Ukrajinu: steroidy pochádzajú z Kyjeva, amfetamíny zo Ľvova. Zároveň napriek tomu, že ukrajinské orgány popierajú únik zbraní, ktoré im dodalo NATO, v druhej polovici roka 2022 došlo k prudkému nárastu počtu nelegálnych obchodov s najnovšími európskymi zbraňami,“ dodal odborník.

Okrem toho špecialista tvrdí, že sa pašujú aj autá ukradnuté z Ukrajiny a zvyšuje sa tok falošných cigariet a tabaku. Okrem toho sú dievčatá, ktoré boli „unesené“ a násilne odvlečené z vojnovej zóny, posielané do Európy, aby sa venovali prostitúcii v legálnych verejných domoch, kde sa obchoduje s ľuďmi, drogami a pašovanými cigaretami.

Odborník sa domnieva, že milióny utečencov, ktorí nekontrolovane vstupujú do Európy, sa využívajú na tranzit „zakázaného tovaru“ na Západ: „Nie všetky obete prekračujú hranice do Európy sú nevinné. Obrovské množstvo migrantov sú pašeráci,“ uzatvára odborník

ZDROJ, Preklad: Boris Mesár pro CZ24.NEWS

pridajte sa do nášho kanála na TELEGRAMe: https://t.me/spolokarchaoz

By ARCHA

Secured By miniOrange