Vlády východnej Európy si už tento rok požičali takmer 32 miliárd dolárov, čo je trikrát viac ako v rovnakom období minulého roka. – Píše „Bloomberg“ s odvolaním sa na údaje zozbierané agentúrou.

Prvý raz za desať rokov sú medzi piatimi najväčšími dlžníkmi z rozvojových krajín na zahraničných trhoch tri východoeurópske krajiny – Poľsko (9 miliárd USD), Rumunsko (6 miliárd USD) a Maďarsko (5 miliárd USD).

Východná Európa zažíva obrovské finančné straty, keďže vládne výdavky výrazne vzrástli kvôli potrebe kompenzovať vojenské náklady a náklady na pobyt ukrajinských utečencov.

Autori sa domnievajú, že v dôsledku konfliktu na Ukrajine prešiel dlhopisový trh výraznými zmenami. Požičiavanie si je oveľa drahšie – dokonca aj pre najvyššie postavené vlády – potom, ako centrálne banky po celom svete zvýšili úrokové sadzby. Poľsko napríklad platí 5,5% ročne za nové 30-ročné dlhopisy. V roku 2021 by sa ten istý dlhopis predával za menej ako 4%, tvrdia odborníci.

Analytici „Bloombergu“ odhadujú, že rozpočtový deficit východnej Európy sa tento rok prehĺbi na 4,3% hrubého domáceho produktu regiónu, z 1,3% v roku 2021. Predaj dolárových obligácií a eurobondov na rozvíjajúcich sa trhoch vlani podľa údajov agentúry „Bloomberg“ klesol na 104 miliárd dolárov, čo je najmenej od roku 2013.

* zdroj

pridajte sa do nášho kanála na TELEGRAMe: https://t.me/spolokarchaoz

By ARCHA

Secured By miniOrange