Rusko sa vyhlásilo za osobitnú civilizáciu a impérium vo svete regiónov pozostávajúcich prevažne zo spriatelených krajín a vymedzilo miesto agresívnemu Západu na periférii. V obnovenej koncepcii zahraničnej politiky krajiny je zaujímavé všetko. Je tu kompas, Rusko sa vydáva na plavbu, ktorá bude trvať desaťročia.

Prezident Vladimir Putin dekrétom č. 229 z 31. marca 2023 schválil obnovenú koncepciu zahraničnej politiky Ruska, ktorá vymedzuje miesto pre Západ na samotnej periférii. Odteraz musia ministerstvo zahraničných vecí a ďalšie štátne orgány vo svojej praktickej činnosti vychádzať z toho, že Rusko je originálnou krajinou-civilizáciou, baštou ruského sveta a jedným zo suverénnych centier globálneho rozvoja.

Pri prezentácii tejto koncepcie na zasadnutí Bezpečnostnej rady Ruskej federácie minister zahraničných vecí Sergej Lavrov uviedol, že teraz „uznáva existenčný charakter hrozieb pre bezpečnosť a rozvoj našej krajiny, ktoré predstavujú akcie nepriateľských štátov. Medzi tieto krajiny patrí približne 20 krajín vrátane USA, Nemecka, Spojeného kráľovstva a Poľska. Dokument má 42 strán a pozostáva zo šiestich častí a 76 odsekov. Zaoberá sa systémom strategického plánovania, harmonickým, v podstate imperiálnym systémom názorov na národné záujmy v zahraničnej politike, základnými princípmi, strategickými cieľmi, hlavnými úlohami, prioritnými oblasťami ruskej zahraničnej politiky, vzťahmi Ruska s kľúčovými regiónmi a krajinami sveta.

Návrat impéria

V odseku 4 Koncepcie zahraničnej politiky Ruska je prvý raz zdôraznené, že základom jeho zahraničnopolitickej doktríny sú „viac ako tisícročné skúsenosti nezávislej štátnosti, kultúrne dedičstvo predchádzajúcej epochy, hlboké historické väzby s tradičnou európskou kultúrou a inými kultúrami Eurázie, rozvíjané po mnoho storočí, schopnosť zabezpečiť harmonické spolužitie rôznych národov, etnických, náboženských a jazykových skupín na spoločnom území“. A práve to „definuje osobitné postavenie Ruska ako svojbytnej štátnej civilizácie, obrovskej eurázijskej a euro-pacifickej mocnosti, ktorá spája ruský národ a ostatné národy tvoriace kultúrne a civilizačné spoločenstvo ruského sveta“.

V odseku 6 je Rusko predstavené aj ako imperiálna mocnosť, ktorá uskutočňuje „nezávislú a viac vektorovú zahraničnú politiku diktovanú národnými záujmami a vedomím osobitnej zodpovednosti za udržanie mieru a bezpečnosti na globálnej a regionálnej úrovni“.

Éra revolučných zmien

V časti II – Moderný svet: hlavné trendy a perspektívy rozvoja – sa zdôrazňuje významná povaha tejto éry – éry „revolučných zmien“. Tie spočívajú v sebavedomom formovaní „spravodlivejšieho, multipolárneho sveta“. Zároveň „nerovnovážny model svetového rozvoja, ktorý po stáročia zabezpečoval koloniálnym mocnostiam predstihujúci hospodársky rast privlastňovaním si zdrojov závislých území a štátov v Ázii, Afrike a na západnej pologuli, sa nezvratne stáva minulosťou“. Navyše, a tu má Moskva určite na mysli samu seba – „posilňuje sa suverenita a konkurenčné možnosti nezápadných svetových mocností a vedúcich regionálnych krajín“ (bod 7). Tým sa vlastne uznáva nová realita: vznik svetových regiónov namiesto západného globalizmu, ktorého priestor sa zmenšuje.

Márna zloba Západu: svet sa vymyká spod kontroly

Prirodzene, tieto významné zmeny vyvolávajú (bod 8) nevôľu západných krajín, „zvyknutých myslieť v zmysle globálnej nadvlády a neokolonializmu“. Odmietajú „akceptovať realitu multipolárneho sveta a na tomto základe sa dohodnúť na parametroch a zásadách svetového poriadku“. A nielen to, „snažia sa obmedziť prirodzený beh dejín, odstrániť konkurentov v politicko-vojenskej a hospodárskej oblasti a potlačiť disent. Na pozadí prehlbujúcej sa krízy ekonomickej globalizácie (bod 10) sa „zvyšuje úloha mocenského faktora v medzinárodných vzťahoch a rozširuje sa priestor konfliktov vo viacerých strategicky dôležitých regiónoch“ (bod 11).

Dokument ďalej varuje, že „vyostrenie dlhodobých ozbrojených konfliktov vo viacerých regiónoch zvyšuje hrozbu pre globálnu bezpečnosť, zvyšuje riziko stretov medzi hlavnými mocnosťami vrátane tých, do ktorých sú zapojené jadrové mocnosti, a zvyšuje pravdepodobnosť, že takéto konflikty prerastú do miestnej, regionálnej alebo globálnej vojny“. V odseku 12 sa uvádza, aká by mala byť reakcia na túto situáciu – „posilniť spoluprácu medzi štátmi pod vonkajším tlakom“.

Bod 13 je veľmi dôležitý – hovorí sa v ňom, že Západ na čele s USA proti nám rozpútava „nový typ hybridnej vojny“ ako odpoveď na „životné záujmy Ruska na Ukrajine“, ktorej cieľom je „všemožne oslabiť Rusko vrátane podkopania jeho tvorivej civilizačnej úlohy, jeho mocenských, ekonomických a technologických možností, obmedzenia jeho suverenity v zahraničnej a vnútornej politike a zničenia územnej celistvosti“. Navyše tento kurz Západu „nadobudol komplexný charakter a je fixovaný na doktrinálnej úrovni“.

V oddiely III – Národné záujmy Ruskej federácie v oblasti zahraničnej politiky, strategické ciele a hlavné ciele zahraničnej politiky – upútajú osobitnú pozornosť tieto ustanovenia (odsek 15).

Po prvé, ochrana ústavného poriadku, suverenity, nezávislosti, štátnej a územnej celistvosti Ruska pred „deštruktívnym zahraničným vplyvom“.

Po druhé, rozvoj bezpečného informačného priestoru a ochrana ruskej spoločnosti pred deštruktívnym zahraničným informačným a psychologickým vplyvom.

Po tretie, zachovanie ruského národa, rozvoj ľudského potenciálu, zlepšenie kvality života a blahobytu občanov. Po štvrté, posilnenie tradičných duchovných a morálnych hodnôt, zachovanie kultúrneho a historického dedičstva mnohonárodnostného národa Ruska…

Prioritou je blízke zahraničie

V. oddiel – Regionálne oblasti zahraničnej politiky Ruska je predmetom osobitného záujmu. Zaujímavé sú okruhy, ktoré poukazujú na význam jednotlivých krajín pre Rusko. Najbližšie a najdôležitejšie z nich je, samozrejme, blízke zahraničie (odsek 49), ktoré bolo z historického hľadiska veľmi nedávno súčasťou Ruského impéria a ZSSR.

Je to tak výslovne napísané:

„Pre bezpečnosť, stabilitu, územnú celistvosť a sociálno-ekonomický rozvoj Ruska, posilnenie jeho postavenia ako jedného z vplyvných suverénnych centier svetového vývoja a civilizácie je najdôležitejšie zabezpečiť udržateľné dlhodobé dobré susedské vzťahy a integráciu potenciálov v rôznych oblastiach s členskými štátmi SNŠ a ďalšími susednými štátmi, ktoré s Ruskom spájajú stáročné tradície spoločnej štátnosti, hlboká vzájomná závislosť v rôznych oblastiach, spoločný jazyk.

V záujme ďalšej premeny Blízkeho východu na zónu mieru, dobrého susedstva, trvalo udržateľného rozvoja a prosperity má Rusko v úmysle uprednostniť dve úlohy. Po prvé, „predchádzať ozbrojeným konfliktom a urovnávať ich, zlepšovať medzištátne vzťahy a zabezpečovať stabilitu v blízkom zahraničí vrátane predchádzania vyvolávaniu „farebných revolúcií“ a iným pokusom o zasahovanie do vnútorných záležitostí spojencov a partnerov Ruska.

Po druhé, „zabezpečiť zaručenú ochranu Ruska a jeho spojencov a partnerov pri akomkoľvek vývoji vojenskej a politickej situácie vo svete, posilnenie systému regionálnej bezpečnosti na základe zásady nedeliteľnosti bezpečnosti a kľúčovej úlohy Ruska pri udržiavaní a posilňovaní regionálnej bezpečnosti, komplementárnosti Zväzového štátu, OZBZ a iných formátov interakcie medzi Ruskom a jeho spojencami a partnermi v oblasti obrany a bezpečnosti“.

Za zmienku stojí aj prehlbovanie integrácie a „strategickej angažovanosti“ s Bieloruskom, posilňovanie potenciálu SNŠ a EAEÚ a vytváranie integrovaného hospodárskeho a politického priestoru v Eurázii. Moskva poskytne „komplexnú podporu“ Abcházsku a Južnému Osetsku pri prehlbovaní ich integrácie s Ruskom.

Jej Veličenstvo Arktída

Je nesmierne zaujímavé, že Rusko po Strednom zahraničí zaradilo na zoznam priorít svojej zahraničnej politiky Arktídu, ktorá sa bude rýchlo rozvíjať. Cieľom je „neutralizovať politiku nepriateľských štátov zameranú na militarizáciu regiónu a obmedziť schopnosť Ruska uplatňovať svoje zvrchované práva v arktickej zóne“.

Predovšetkým ide o „zachovanie nemennosti historicky zavedeného medzinárodného právneho režimu vnútorných morských vôd“ Ruska a „nadviazanie vzájomne výhodnej spolupráce s nearktickými štátmi, ktoré vedú konštruktívnu politiku voči Rusku a majú záujem o realizáciu medzinárodných aktivít v Arktíde vrátane rozvoja infraštruktúry Severnej morskej cesty“. Ide o to, s kým bude Rusko spolupracovať pri rozvoji arktického regiónu a s kým nie. S USA a ich spojencami nie, ale s Čínou a Indiou áno.

Euroázijský triumvirát: Rusko, Čína, India

Pretože tretím okruhom ruských zahraničnopolitických záujmov je eurázijský kontinent. Čína a India sa zdali byť, ako sa hovorí, „v jednej a tej istej fľaši“. Čína je na prvom mieste, India na druhom, ale v jednom! Tieto obrovské nearktické štáty sú priateľmi Ruska, a tak budú vpustené do tohto chutného „koláča“, po ktorom túžia aj nepriatelia. Určite tam nebude dosť miesta pre všetkých, ale pre nás troch áno. Rusko ako historická vládkyňa regiónu bude rozhodovať o tom, kto čo bude robiť, pretože prístupy Číny a Indie „sa v zásade zhodujú s ruskými prístupmi k budúcemu svetovému poriadku a riešeniu kľúčových problémov svetovej politiky“. Bilaterálne vzťahy Ruska s Čínou a Indiou sa budú rozvíjať aj v iných oblastiach (body 50 – 53).

Úcta k islamskému svetu

Na vývoji vzťahov s ázijsko-tichomorským regiónom, z ktorých sa vyzdvihujú Čína a India, nie je nič senzačné. Potom je tu však islamský svet, v ktorom sú krajiny vyzdvihnuté v nasledujúcom poradí: Irán, Sýria, Turecko, Saudská Arábia, Egypt. Sú prezentované ako štáty – pozor! – „priateľskej islamskej civilizácie, pred ktorou sú v realite multipolárneho sveta široké vyhliadky na to, aby sa etablovala ako nezávislé centrum svetového rozvoja“.

Jej členské štáty sa opisujú (odsek 56) ako „čoraz žiadanejší a spoľahlivejší partneri Ruska pri zabezpečovaní bezpečnosti a stability a pri riešení hospodárskych problémov na globálnej a regionálnej úrovni“. Spolu s Čínou a Indiou je to kolektívny priateľ Ruska, s ktorým bude posilňovať „vzájomne výhodnú spoluprácu“.

Ďalšími okruhmi sú Afrika a Latinská Amerika. Nasledujú v tomto poradí. A medzi nimi a posledným kruhom, Antarktídou na druhej strane sveta, sú naši nepriatelia, najprv európsky región a potom Spojené štáty a ostatní Anglosasi, ktorí sú právom vyčlenení ako samostatná, najzlomyseľnejšia kategória.

Vzťahy s Európou: dlhodobí nepriatelia

V dokumente sa uvádza (body 59 – 61), že „väčšina európskych krajín vedie voči Rusku agresívnu politiku zameranú na ohrozenie bezpečnosti a suverenity Ruska, získavanie jednostranných ekonomických výhod, podkopávanie vnútropolitickej stability a narúšanie tradičných ruských duchovných a morálnych hodnôt, vytváranie prekážok pre spoluprácu Ruska so spojencami a partnermi“. Preto bude Rusko „dôsledne brániť svoje národné záujmy uprednostňovaním“ troch úloh.

Po prvé, „znížiť a neutralizovať hrozby pre bezpečnosť, územnú celistvosť, suverenitu, tradičné duchovné a morálne hodnoty a sociálno-ekonomický rozvoj Ruska, jeho spojencov a partnerov zo strany nepriateľských európskych štátov, Organizácie Severoatlantickej zmluvy, Európskej únie a Rady Európy.

Po druhé, „vytvorenie podmienok na… úplné zrieknutie sa protiruského kurzu (vrátane zasahovania do vnútorných záležitostí Ruska) zo strany týchto štátov a ich združení…“.

Po tretie, vytvorenie nového modelu spolužitia s európskymi štátmi, ktorý umožní bezpečný, suverénny a progresívny rozvoj Ruska, jeho spojencov a partnerov a trvalý mier v európskej časti Eurázie…“.

Veľké riziko pre Rusko a ľudstvo

Pokiaľ ide o Anglosasov (body 62 – 64), Británia sa v dokumente vôbec nespomína! Konkrétne sa spomínajú len USA, ktoré sa označujú za „hlavného podnecovateľa, organizátora a vykonávateľa agresívnej protiruskej politiky kolektívneho Západu, zdroj hlavných rizík pre bezpečnosť Ruskej federácie, medzinárodný mier a vyvážený, spravodlivý a progresívny rozvoj ľudstva“. Je to nepriateľ nielen Ruska, zdôraznila Moskva, ale celého sveta. Dôrazne povedané a veľká vďaka!

Rusko má záujem na zachovaní „strategickej parity, mierovej koexistencie so Spojenými štátmi a na vytvorení rovnováhy záujmov medzi Ruskom a Spojenými štátmi, pričom sa zohľadňuje ich postavenie hlavných jadrových mocností a ich osobitná zodpovednosť za strategickú stabilitu a stav medzinárodnej bezpečnosti ako celku. Avšak „perspektíva vytvorenia takéhoto modelu rusko-amerických vzťahov závisí od miery pripravenosti USA odmietnuť politiku silovej dominancie a prehodnotiť svoj protiruský kurz v prospech interakcie s Ruskom na princípoch suverénnej rovnosti, vzájomného prospechu a rešpektovania záujmov druhej strany“.

Rovnaký model vzťahov bude platiť aj pre všetky ostatné: „Ruská federácia má v úmysle budovať svoje vzťahy s ostatnými anglosaskými štátmi v závislosti od stupňa ich pripravenosti vzdať sa nepriateľského kurzu voči Rusku a rešpektovať jeho oprávnené záujmy.

Takže čo?

To, čím sa Rusko úplne odlišuje od svojich anglosaských nepriateľov, je jeho úplná absencia pokrytectva. V našej novej koncepcii zahraničnej politiky je všetko krištáľovo jasné a adekvátne odráža realitu, ktorá je taká, aká je. Rusko sa nikomu nepodlizuje a nesnaží sa zvíťaziť na úkor iných. Tento program je na desaťročia vpredu pred krajinou, ktorá sa konečne rozhodla pre svoju voľbu. Teraz ho treba jednoducho realizovať a v prípade potreby vylepšovať. Dosť bolo rečí – teraz budú hovoriť činy.

* ZDROJ, Preklad: Boris Mesár pro CZ24.news

pridajte sa do nášho kanála na TELEGRAMe: https://t.me/spolokarchaoz

By ARCHA

Secured By miniOrange