Hrozba globálneho vojenského konfliktu vo svete sa stáva čoraz reálnejšou…

USA na pokraji straty svetovej dominancie a  rozpadajúcej sa ekonomiky a straty dominancie dolára rozohráva nebezpečnú šachovú hru celosvetových konfliktov. Aj laickej verejnosti začína byť jasné, že USA sa pokúša rozohrať tretiu svetovú vojnu tak, aby ohniskom nového jadrového konfliktu stala iná, ako americká armáda. Ohniská vojenských konfliktov sú centralizované prevažné okolo európskeho kontinentu, alebo s priamym dopadom na jeho ekonomiku.

Otvorenou rozbuškou sa stala vyprovokovaná vojenská operácia Ruskej federácie na území Ukrajiny. Rozpínavosť americkej armády/NATO v pohraničných oblastiach ruských hraníc a otvorené  masakre ruských civilistov ukrajinskými polovojenskými jednotkami … na ukrajinskom území vyústili do otvoreného odporu ruskej strany, keď vo februári zahájili vojenskú operáciu proti Ukrajine. Ruská armáda postupne oslobodzuje územia s ruskými národnostnými väčšinami. Bola reakciou na osemročné provokácie Ruska zo strany USA/NATO na ukrajinskom území. Aj napriek vyzbrojovaniu Ukrajiny zo strany NATO/USA a Európskej únie, ukrajinská armáda utrpela veľké straty a je zrejmé, že v tomto boji bude tým porazeným. Čoraz viac krajín od ukrajinského konfliktu odťahuje ruky a odmieta ďalšie financovanie a vyzbrojovanie Kyjeva. Naviac, čoraz viac sa ukazuje, že sankcie prijaté voči Rusku sa obracajú najmä proti tým, ktorí sankcie prijali, Európska únia sa vďaka rozhodnutiam Európskej komisie posilňovať sankcie voči Rusku a zároveň plánom vytvorenia bezemisnej zóny podľa Zeleného plánu, dostáva do vážnej energetickej krízy, ktorá hrozí kolapsom celej ekonomiky a vypuknutím celoeurópskeho odporu proti bruselským samozvoleným elitám.

Konflikt neutícha a ustupujúca ukrajinská armáda pácha ťažké vojenské zločiny  a ukrýva sa za telá bezbranných civilistov, čo uznala aj globalistická organizácia Amnesty International. Rozhodnutia Zelenského sú čoraz zúfalejšie a nebezpečnejšie. Pri ostreľovaní Záporožskej jadrovej elektrárne vypukol požiar, ktorý mohol ohroziť celú elektráreň. Nebezpečenstvo ešte stále nie je zažehnané.

Aj napriek Zelenského zúfalým pokusom sa postupne verejná mienka, ale aj priazeň sponzorov  ukrajinskej vojny od neho odvracia, čoho najlepším dôkazom je odmietanie finančnej podpory a posielania ďalších zbraní. Významným signálom bolo varovanie významnej osobnosti amerických nedávnych dejín Henryho Kissingera, bývalého ministra zahraničných vecí a neskôr rozhodnutie Amnesty Interational, ktoré dali svetu otvorený signál, že hra sa končí.

Na ázijskom kontinente eskaluje ďalšie potenciálne ohnisko vojenského konfliktu po návšteve  Nancy Pelosiovej predsedníčky Snemovne reprezentantov USA, na ktorý si historicky robí územné nároky Čínska ľudová republika..V telefonickom rozhovore s čínskym lídrom, Si Ťin-pchingom varoval  amerického prezidenta Joa Bidena, aby sa Spojené štáty nezahrávali s ohňom. Let a pristátie Pelosiovej sa stali snáď celosvetovo najsledovanejšími, kedy mnohí očakávali, že Čína zostrelí lietadlo s Pelosiovou na palube. Čínske vedenie si plne uvedomoval nedozierne následky, ktoré by pre nich samotných, ale aj svet znamenalo zostrelenie americkej reprezentantky. V duchu čínskej filozofie Peking namiesto priamej konfrontácie zahájil tvrdé odvetné opatrenie voči USA aj Taiwanu. Čínske vzdušné sily nasadili lietajú okolo Taiwanského vzdušného priestoru a boli vydané embargá na dovoz mnohých tajwanských tovarov, dajú  sa očakávať aj kybernetické útoky a  sabotáže elektriny. Čína prijala voči USA prvé odvetné opatrenia predbežne ekonomického charakteru. V súčasnosti Čína nie je vojensky, ani ekonomicky pripravená viesť vojnu proti USA. Čínska ekonomika je v súčasnosti hlboko poprepájaná s americkou a Čína doposiaľ nebola nútená pretrhať väzby, podobne ako Rusko, ktoré sa na tento úder pripravovalo niekoľko rokov a prijatými sankciami zo strany EÚ a USA si za poslednú dekádu posilnilo svoje pozície. Naviac, Čína zo svojich devízových rezerv vo výške 1,2bilióna v USD veľkú časť  investovala do  amerických cenných papierov a iných zahraničných aktív. Návšteva Pelosiovej nepovedie k bezprostrednému vojenskému konfliktu, ale bude viesť k príprave prípadnej odvety. USA si provokáciu mohlo pokojne dovoliť, vedomé si, že Čína neprijme okamžité odvetné opatrenia.

Na základe sankcií Číny voči Taiwanu a USA sa dá očakávať, že USA vznesie recipročné sankcie voči Číne a k sankciám prinúti aj Európsku úniu. Ak budú jednotlivé štáty EÚ nútené  v súčasnej energetickej kríze prijať ekonomické sankcie voči EÚ, tieto urýchlia kolaps európskej ekonomiky. Čína vlani predbehla USA a stala sa najväčším obchodným partnerom Európskej únie (EÚ).

Tu sa kladie otázka priam sama. Ak boli USA v minulom roku zosadené Čínou z pozície najväčšieho ekonomického partnerstva, nebolo zámerom USA toto partnerstvo zničiť?

USA rozohráva ďalšiu eskaláciu vojny na európskom území prostredníctvom Kosova. Na ukradnutom území Srbska sa Kosovo s najvyššou pravdepodobnosťou na pokyn USA, sa rozhodlo vytlačiť z územia srbských občanov pravidlom, ktoré od vozidiel prichádzajúcich zo Srbska vyžaduje, aby nahradili srbské poznávacie značky za kosovské. Srbsko pre vozidlá z Kosova smerujúce na jeho územie má zavedený opak. Kosovo tiež plánuje zakázať etnickým Srbom používať len srbské preukazy totožnosti pri prekračovaní hraníc. Konflikt bol dočasne uzavretý odložením konečného riešenia.

V pozadí tlie dlhoročný konflikt medzi dvomi členskými štátmi NATO, Gréckom a Tureckom ohľadne ostrovov a vzdušného priestoru v Egejskom mori a neutíchajúcim problémom s nasúvaním migrantov z tureckého pohraničia do Grécka. Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg,, vedomý si, že finančné a vojenské kapacity  jednotiek NATO/USA nedokážu riadiť vojenské konflikty vo viacerých  ohniskách, vyzval obe krajiny k dočasnému prímeriu s ohľadom na konflikt na Ukrajine.  Preložené z diplomatického jazyka „fúkajte na uhlíky“, kým nebude pre USA vhodné rozpútať opäť vojnový oheň.

V Ázii, prebehli ďalšie skúšky nukleárnych zbraní v  Severnej Kórei. Kórea ponúkla Ruskej federácii  stotisíc plne vyzbrojených profesionálnych vojakov, čo Moskva prezieravo neprijala, Vstup ďalšej krajiny do konfliktu by viedol k ďalšej eskalácii a možnému  vyústeniu vojny do jadrového konfliktu.

Pri sumárnom zhrnutí konfliktov poslednej dekády je potrebné si uvedomiť, že prevažná väčšina konfliktov mala najväčšie dopady na Európske štáty.  Či už sa jednalo o vojny na Blízkom východe, Afrike, Juhoslávii a neskôr v Srbsku, prívalmi miliónov utečencov, bezpečnostným ohrozením Európy terorizmom, občianskymi nepokojmi, zničením ekonomickej stability a jej tisíce rokov budovanej prosperity.

Vedú Spojené štáty americké hybridnú vojnu proti Európe? Alebo sa stáva otvorenou?  Alebo sú Spojené štáty americké rozhodnuté vyvolať tretiu svetovú vojnu na území Európy?

Generálny tajomník OSN Antonio Guterres varoval, že svet je len krôčik od nukleárnej vojny.

Nedodal, že epicentrom jej vypuknutia by malo byť  (opäť!)  územie Európy.

Zdroje:

  1. https://spravy.pravda.sk/svet/clanok/635705-rozputa-americka-navsteva-konflikt-ciny-s-taiwanom/
  2. https://www.msn.com/en-xl/asia/bangladesh/un-chief-warns-world-is-one-step-from-nuclear-annihilation/ar-AA10diH5?ocid=entnewsntp&cvid=798f6c47141b46018cfe8893e3a414fa
  3. https://hnonline.sk/svet/96024927-stoltenberg-vyzval-grecko-a-turecko-na-diplomaticke-riesenie-sporu
  4. https://index.sme.sk/c/3242595/devizove-rezervy-ciny-prekrocili-ekvivalent-12-biliona-usd.html – čínska armáda nebude nečinne sedieť a Čína príjme ráznu odpoveď a odvetné kroky na ochranu svojej suverenity a územnej celistvosti,”
Secured By miniOrange