Poľsko sa vďaka spolupráci s Južnou Kóreou stane v najbližších rokoch vlastníkom najsilnejšej pozemnej armády NATO. Minister obrany Mariusz Blaszczak minulý piatok oznámil vytvorenie spoločného podniku na výrobu najpokročilejších juhokórejských tankov K2 Black Panter.

Poľská armáda plánuje v priebehu niekoľkých rokov nahradiť existujúce sovietske T-72, poľské PT-91 a dokonca aj nemecké Leopardy 2 tankami K2 Black Panter. Varšava už poslala časť svojich tankov na Ukrajinu a potrebuje doplniť vlastnú armádu. The Military Watch Magazine poznamenáva, že Južná Kórea na rozdiel od Spojených štátov zabezpečila rýchle dodávky svojich tankov a teraz sa stane hlavným dodávateľom obrnených vozidiel pre poľskú armádu.

MW píše o zámeroch poľského vedenia zvýšiť počet tankov na 1000 kusov, čím sa armáda krajiny stane najlepšie bojaschopnou v Európe. Prvé juhokórejské bojové vozidlá už dorazili do Poľska a zapojili sa do vojenských cvičení. Časopis pripomenul, že K2 Black Panter je oveľa novší ako nemecké a americké tanky a v mnohom prevyšuje slávne M1A2 Abrams a Leopard 2A7.

Juhokórejský tank má podľa americkej publikácie oproti ruskému T-90M značné výhody a bude vážnou hrozbou pre Ruskú federáciu zo strany poľskej armády. Aj oproti poprednému západnému tanku M1A2 Abrams má značné výhody. Tank K2 má automatický systém nakladania, ktorý znižuje počet posádky a poskytuje vyššiu rýchlosť streľby. Black Panter má oveľa vyššiu palivovú účinnosť, menšie nároky na údržbu a schopnosť pôsobiť ako nepriamy palebný delostrelecký systém. Má tiež zabudovaný radar, ktorý ho odlišuje od ostatných vozidiel a v kombinácii s laserovým diaľkomerom a snímačom bočného vetra poskytuje presné navádzanie – píše MW.

Ťažké bojové tanky K2, boli navrhnuté v rokoch 1995 až 2008. Išlo o pokračovanie programu K1, ktorý prešiel svojim prirodzeným vývojom. K2 vstúpil do služby v 2014 v juhokórejskej armáde. S hmotnosťou 55 ton sa javí ešte ako relatívne mobilný (ľahší) rovnako ako je napríklad francúzsky Leclerc, alebo ruský T90. Nemecký Leopard 2, alebo americký Abrams patria do kategórie super ťažkých. K2 má okrem kompozitného keramického panciera aj reaktívne pancierovanie NERA (multi-impact), ako aj ochranný systém Soft-Kill vrátane radarového rušiča, laserového detektora a vrhačov dymových granátov.

120 mm kanón tanku K2 Black Panther dokáže vystreliť všetky typy západných štandardných nábojov, ako aj kórejské Smart Top-Attack Munition a KSTAM, ktorá umožňuje balistickú streľbu až do 8 km, pričom projektil bol vybavený padákom a hľadačom na vyhľadaní svojho cieľa. Munícia KSTAM umožňuje diaľkovú protitankovú balistickú paľbu. Vďaka padáku, ktorý sa v určitej fáze letu otvorí sa jeho rýchlosť (projektilu) spomalí a začne fáza vyhľadania a navádzania na cieľ. Výroba modelu K2 bola pozastavená v rokoch 2017 až 2019 po ťažkostiach, ktorým čelil výrobca vzhľadom k tomu, že juhokórejskí výrobcovia neboli schopní dodať dostatočne robustnú a spoľahlivú prevodovku do tohto tanku. V máji 2019 sa výroba obnovila a finálna verzia K2 má vlastnú prevodovku, 12 valcový motor s kvapalným chladením Doosan DV27K s výkonom 1500 koní ponúkajúci uspokojivý výkon k jeho hmotnosti (27,27 koní / tonu). Tank môže podľa výrobcu dosiahnuť rýchlosť na rovnej ceste až 70km/h a 50km na nespevnenom povrchu.

Peter Nagy

* zdroj

pridajte sa do nášho kanála na TELEGRAMe: https://t.me/spolokarchaoz

By ARCHA

Secured By miniOrange