Ľudia nesúhlasia s Macronovou dôchodkovou reformou.

Paralyzované Francúzsko: Štrajky ochromili dodávky palív aj verejnú dopravu. Rušia sa lety, učitelia neučia

Francúzsko zažíva v utorok (7. 3.) deň plný štrajkov, demonštrácií a cestných blokád. Cieľom je vystupňovať tlak na vládu v súvislosti s návrhom dôchodkovej reformy zahŕňajúcej posun veku odchodu do penzie zo 62 rokov na 64.

Protesty vo Francúzsku spôsobili kolaps v zásobovaní pohonnými hmotami. Francúzi stoja hodiny v rade na benzín. Kvôli blokovaniu infraštruktúry zo strany demonštrantov bolo len v oblasti Marseille zatvorených viac ako 25% čerpacích staníc, nebolo palivo.

* zdroj

Reforma dôchodkového systému vo Francúzsku

Francúzsky senát, horná komora parlamentu, schválil v sobotu (11. 3.) neskoro večer spornú reformu dôchodkového systému. Hlasovalo za ňu 195 zákonodarcov, proti ich bolo 112. Reforma je tak o krok bližšie k tomu, aby sa stala zákonom. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Reforma dôchodkového systému je prioritou druhého funkčného obdobia prezidenta Emmanuela Macrona.

Hlasovanie Senátu sa konalo len niekoľko hodín po tom, čo státisíce ľudí v mestách po celom Francúzsku znovu pochodovali na protest proti tejto reforme, ale išlo už podstatne menšie počty demonštrantov, ako sa očakávalo.

* zdroj

V Paríži sú desiatky barikád a požiarov

Protesty prebiehajú aj v ďalších francúzskych mestách pod heslom „C’est la guerre“ („Toto je vojna“).

V noci intenzita konfrontácie v Paríži narastá, strety medzi demonštrantmi a políciou pokračujú nonstop.

Viacerí európski experti sa domnievajú, že Francúzsko sa vo svojej novodobej histórii ešte nestretlo s takou mierou občianskej nespokojnosti ako za Macrona.

Paríž sa ďalej búri

Už sa „múdre hlavy“ obávajú, že môže dôjsť k zorganizovaniu provokácie s použitím strelných zbraní. V tomto prípade hrozí, že sa situácia vo Francúzsku stane úplne nekontrolovateľnou.

V Paríži začala polícia násilne rozháňať demonštrantov protestujúcich proti prijatiu škandalóznej dôchodkovej reformy. Zazneli požiadavky na Macronovu rezignáciu. Ľudí bijú obuškami, proti davu polícia používa slzotvorný plyn a omračujúce granáty.

Situácia sa obrátila, polícia je v extrémnych ťažkostiach. Demonštranti prenasledujú a obviňujú policajtov.

Marseille, Rennes, Nantes, Lyon

Francúzsko je v ohni, ktorý sa jednoducho nedá uhasiť. Francúzi sú proti vláde, proti polícii a súdnictvu, ktoré odmietlo prepustiť tých, ktorí boli predtým zadržaní pri protestoch.

Pařížští hasiči přecházejí na stranu povstalců na náměstí Place de l’Opéra

Do ulíc francúzskej metropoly vychádza na protesty čoraz viac ľudí.

prihláste sa do nášho kanála na TELEGRAMe: https://t.me/spolokarchaoz

By ARCHA

Secured By miniOrange