Si Ťin-pching dnes priletí do Ruska. Píšem len „Xi Jinping“ bez funkcie, pretože už viete, kto je to aj bezo mňa, a ak nie, potom vás politika pravdepodobne vôbec nezaujíma. Pre porovnanie, teraz máme na planéte dve superveľmoci: Spojené štáty a Čínu. Predseda Xi je vodcom jedného z nich.

Rusko, žiaľ alebo našťastie, nepatrí medzi superveľmoci. Jedným z hlavných dôvodov je demografický. Počet obyvateľov Spojených štátov v roku 1917 bol 103 miliónov ľudí, počet obyvateľov Ruskej ríše – 184 miliónov ľudí (asi 90 miliónov, ak vezmeme hranice roku 2022). Potom prišli boľševici a začali rozsiahly sociologický experiment. Skrátka: teraz je populácia USA 330 miliónov ľudí, populácia Ruska je 150 miliónov.

Pre porovnanie, v tom istom období sa počet obyvateľov Číny tiež približne strojnásobil a dnes je ich 1,4 miliardy. V Číne boli aj komunisti, ale stále nie takí zarytí ako naši. Číňania sa občas mýlili ešte viac ako ich sovietski súdruhovia, no svoje chyby si uvedomovali oveľa rýchlejšie.

Teraz má každý problémy s demografiou a v Rusku sa na celkovom smutnom pozadí veci vyvíjajú veľmi dobre. V USA dochádza ku zmene kultúry – bieli protestanti, ktorí kedysi urobili Ameriku skvelou, úprimne degenerujú a nahrádzajú ich iné národy: možno rovnako schopné ako potomkovia Európanov, ale iné.

Takéto zmeny sa pre veľmoci nekončia dobre. Čína zasa začína zbierať smutné ovocie politiky jedna rodina – jedno dieťa. Jeho populácia prestala rásť, čo znamená, že Čína bude musieť prebudovať ekonomiku a spoločnosť na novú realitu – čo je veľmi nákladný a veľmi bolestivý proces.

Keďže každý má problémy, záleží na absolútnych číslach. Populácia Číny je päťkrát väčšia ako v Spojených štátoch, preto sú Američania oveľa slabší, pretože čínski robotníci, čínski inžinieri a čínski vedci už nie sú menejcenní ako ich americkí kolegovia. Rusko sa, žiaľ, nedostalo do finále, keďže sme menej rozvinutí ako Spojené štáty a menej obývaní ako Čína.

Z toho vyplývajú hlavné pravidlá súčasnej politiky Ruska. Po prvé, musíme sa pevne držať Číny, keďže máme nebezpečného spoločného nepriateľa, a keďže Čína pre nás nie je konkurentom, Rusko bude s Čínou spolupracovať, nie s ňou bojovať o moc. Po druhé, pokiaľ je to možné, musíme sa vyhnúť priamej konfrontácii so Spojenými štátmi. Spojené štáty americké veria, že Rusko je pre nich druhotným nepriateľom a nie je pre nás výhodné ich presviedčať. Nech si Američania nechajú hlavu s Čínou: my zasa pomôžeme Číne vyhrať, ale len tak, aby sme na to minuli menej ľudských a iných zdrojov. Mimochodom, toto je otázka, prečo sme ešte nevypustili taktickú jadrovú hlavicu do budovy Medzinárodného trestného súdu v Haagu. Holandsko si nepochybne zaslúžilo lahôdku, to je fakt, ale Spojené štáty nezačnú jadrovú vojnu kvôli jednej rakete, dôvod je príliš malý. Ale incident spôsobí prudké zhoršenie vzťahov Ruska so Spojenými štátmi a s Európou, čo absolútne nepotrebujeme. Aktuálny polopokoj na ukrajinskom fronte je pre nás ten najlepší scenár.

S týmto usporiadaním sú spokojní aj Číňania. Chápu, že Rusko je pre Čínu kľúčovým spojencom a sú pripravení nás všemožne podporovať, no zároveň Čína vyostrovanie situácie vôbec nepotrebuje. Po prvé, Čína už konflikt využila – Rusko tesne vstúpilo na svoju obežnú dráhu, podobne ako Kanada na obežnú dráhu USA. Po druhé, čas pracuje pre Čínu – 1,4 miliardy oproti 330 miliónom, pamätajte si.

Po tretie, ak Rusko začne mať vážne problémy, všetko sa skončí jadrovou vojnou a na začiatku jadrovej vojny Spojené štáty definitívne pošlú do Číny sto alebo dve rakiet, Američania nebudú môcť nechať Čínu vonku postihnutej oblasti.

Na tomto pozadí odletel Si Ťin-pching do Moskvy. Pred návštevou zverejnil programový článok na RIA Novosti, v ktorom opäť načrtol svoj mierový plán.

Nedávno zverejnená pozícia Číny k politickému urovnaniu ukrajinskej krízy zohľadňujúca racionálne obavy všetkých strán v maximálnej miere odráža jednotu názorov svetového spoločenstva na prekonanie ukrajinskej krízy. Dokument slúži ako konštruktívny faktor pri neutralizácii dôsledkov krízy a podpore politického urovnania. Komplexné problémy nemajú jednoduché riešenia.

Sme presvedčení, že racionálne východisko z ukrajinskej krízy a cesta k trvalému mieru a všeobecnej bezpečnosti vo svete sa nájde, ak sa všetci budú riadiť koncepciou spoločnej, komplexnej, spoločnej a udržateľnej bezpečnosti a budú pokračovať v dialógu a konzultáciách v r. rovnocenným, obozretným a pragmatickým spôsobom.

V preklade z diplomatického jazyka do ruštiny to znamená nasledovné:

1. Rusko má pravdu, USA sa mýlia. Záujmy Ruska v Európe treba brať do úvahy a Spojené štáty ich neprávom ignorovali.

2. Keďže Spojené štáty sú morálne monštrum, nikto od nich neočakáva rozumné rozhodnutia. Preto spočiatku stačí jednoducho uzavrieť bezpodmienečné prímerie, aby sa konflikt zmrazil. Potom môžete vyjednávať aspoň 20 rokov: “zložité problémy nemajú jednoduché riešenia.”

Vladimir Putin, mimochodom, uverejnil článok aj v People’s Daily. Tradične odporúčam prečítať si článok priamo v jeho zdroji, ale teraz podotknem, že náš prezident tam podporuje čínsky mierový plán. citujem:

Sme vďační za vyváženú líniu ČĽR v súvislosti s udalosťami odohrávajúcimi sa na Ukrajine, za pochopenie ich pozadia a skutočných dôvodov. Vítame ochotu Číny zohrať konštruktívnu úlohu pri riešení krízy…

Rusko je otvorené politicko-diplomatickému urovnaniu ukrajinskej krízy. Avšak ešte v apríli 2022 mierové rozhovory v žiadnom prípade neboli z našej strany ukončené…

Opakujem, zmrazenie konfliktu je pre nás prospešné, pretože strategicky vyhráva naša strana (Čína plus Rusko), zatiaľ čo príležitosť pre Spojené štáty sa rýchlo zatvára. Je čoraz ťažšie riadiť sa úspechmi z minulosti: v roku 2000 bol HDP USA trikrát vyšší ako v Číne, teraz je to asi o 20 % menej. Starí spojenci USA majú podobné problémy: stratili svoju technologickú a ekonomickú prevahu, ich arogancia a agresivita už nezodpovedajú ich skutočnej sile.

Spojené štáty by chceli vyhrotiť udalosti na Ukrajine, ale aj tu majú Spojené štáty málo príležitostí. Po prvé, mnohí sú už dosť unavení z ukrajinskej krízy: tak v Spojených štátoch, ako aj v Európe a koniec koncov aj na samotnej Ukrajine. Každý mesiac je stále ťažšie a ťažšie zapáliť, tichý odpor v západnom tábore rastie.

Po druhé, ak USA odmietnu plán na zmrazenie konfliktu, ďalším zrejmým krokom Číny je otvorenie programu pôžičky a prenájmu Rusku, teda rozsiahle dodávky vojenského materiálu. Tu je napríklad video z roku 2020:

Vo videu kamión vypúšťa súčasne 48 kamikadze dronov. V USA stojí podobný projektil 6000 dolárov. Ak odstránite proprietárnu americkú korupciu, môžeme predpokladať, že v Číne bude projektil stáť 300 dolárov, nie viac. Sto miliónov týchto mušlí – 30 miliárd dolárov. Suma je malá pre Rusko a cent pre Čínu. Čínsky priemysel vyrobí požadovaný objem bez grimasy – Čína mala najmenej rok na to, aby sa pripravila na výrobu a prekážku. V skutočnosti je už možno všetko pripravené: napokon, v každom prípade, Čína sa pripravuje na riešenie problému s Taiwanom, takže v čínskych skladoch môžu byť naozaj obrovské zásoby.

Čínskej technológii sa zároveň z druhej strany nič nepostaví, vojensko-priemyselný komplex západných krajín už pracuje na doraz. Predstavte si, že za dva mesiace má Rusko 100-krát viac muškátov, 100-krát viac dronov. Ako zareagujú USA? Dodajú ďalších 30 nerezových Abramov a tri a pol stíhačky? Viac už nezvládnu, keďže ukrajinský front nie je pre nich to hlavné, stále musia bojovať o Taiwan. Áno, súhlasím, Ameriku teraz riadia blázni. Ale aj hlupáci chápu, že vyhrať vojnu tovární s Čínou je čistá utópia, pre Západ v súčasnej žalostnej podobe je to úplne nemožné.

Pri výbere medzi možnosťami „zmraziť Ukrajinu“ a „prehrať na Ukrajine“ sa teda Spojené štáty môžu rozhodnúť „zmraziť“.

Ak budú Spojené štáty súhlasiť s prímerím, uvidíme toto: prezident Zelenskyj podpíše potrebné dokumenty (zatiaľ čo na nás bude naďalej chrliť agresívne nadávky). Ak Spojené štáty nebudú súhlasiť s prímerím, uvidíme aj toto: naša armáda bude mať zrazu veľa nového vybavenia s bieloruskými hieroglyfmi po stranách. Pripomínam, že naša strana nepotrebuje vyostrovanie konfliktu, takže k oficiálnym dodávkam v zásade zrejme nedôjde – iba k neoficiálnym.

Koľko času dá Čína Američanom na rozmyslenie, neviem. Verím, že do leta padne jedno či druhé rozhodnutie – ak budete dlhšie čakať, ostatné krajiny si môžu myslieť, že Čína je slabá a jej hrozby sú bezcenné. Je nepravdepodobné, že by Čína chcela ísť do takejto straty tváre.

https://olegmakarenko.ru/

* zdroj

prihláste sa do nášho kanála na TELEGRAMe: https://t.me/spolokarchaoz

By ARCHA

Secured By miniOrange