Site icon Spolok ARCHA o.z.

Ekonomická katastrofa sa rúti na Európu

The American Conservative, Euro Cassandra Report: Ekonomická katastrofa sa rúti na Európu ako nákladný vlak. Prežívame najväčšie zmeny od pádu Berlínskeho múru v roku 1989, píše veterán konzervatívnej žurnalistiky Rod Draher vo svojom poslednom príspevku. Prinášame Vám preklad jeho článku:

Po návrate z Európy, ktorá sa tacká na pokraji katastrofy, ma znervózňuje, ako málo pozornosti venujú americké médiá obrovskej energetickej a hospodárskej kríze na kontinente. Teraz istý analytik tvrdí, že EÚ možno bude musieť vynaložiť 1,5 bilióna dolárov, aby sa jej energetické trhy nezrútili pod náporom marží. Nazýva to “Lehman Brothers v energetickom priemysle” – odkaz na investičnú banku na Wall Street, ktorej krach v roku 2008 vyvolal globálnu hospodársku krízu.

Agentúra Bloomberg medzitým uvádza:

Podľa analytikov spoločnosti Goldman Sachs Group Inc. z oblasti verejných služieb sa účty za energie pre európske domácnosti na začiatku budúceho roka vyšplhajú o 2 bilióny eur, čo zvýrazní potrebu zásahu vlády.

Účty za energie budú na svojom vrchole predstavovať približne 15 % európskeho hrubého domáceho produktu, napísali analytici pod vedením Alberta Gandolfiho a Mafaldy Pombeirovej v nedeľňajšej správe.

Podľa nášho názoru trh naďalej podceňuje hĺbku, rozsah a štrukturálne dôsledky krízy,” napísali.

Domnievame sa, že budú ešte hlbšie ako ropná kríza v 70. rokoch minulého storočia.

Ak sa to stane v Európe, nemyslite si ani na sekundu, že my v USA budeme v poriadku.

Ak chcete vidieť, akí šialení sú európski lídri, vypočujte si nemeckého ministra hospodárstva, zeleného politika (samozrejme) Roberta Habecka, ktorý povedal, že malé podniky v Nemecku možno budú musieť prestať podnikať, pretože nebudú mať energiu, ale bože, to neznamená, že skrachujú…

Tento úryvok mám z (predplatného) Substack Niccola Solda, Chorváta, ktorý je jednoducho bez seba frustráciou. Píše: “Ako to, že minister hospodárstva jednej z najdôležitejších ekonomík sveta nevie o pojme fixné náklady? Podniky majú úvery, ktoré musia splácať, nájomné, ktoré sa platí každý mesiac, a tak ďalej. Pozastavenie podnikateľských odvetví v hospodárskej činnosti vytvára reťazovú reakciu v celom hospodárstve. Napríklad Deutsche Bank je kolosálny gigant, ktorý je od roku 2008 na vratkej pôde. Odhalenie v takejto podobe by mohlo viesť k jej kolapsu, ktorý by položil celý finančný systém Európskej únie a ohrozil by samotnú existenciu organizácie.”

Soldo zverejňuje grafy, ktoré ukazujú, že absencia ruského plynu spôsobuje nečinnosť oceliarní na celom kontinente a zvyšuje náklady na chemikálie a hnojivá. Európa smeruje ku katastrofe, akú jej obyvatelia nezažili už desaťročia.

To všetko sa dalo predvídať. Vedenie EÚ malo jasnú predstavu, že môže viesť hospodársku vojnu proti Rusku pomocou trestných sankcií bez toho, aby Rusko odpovedalo zadržaním zemného plynu z kontinentu – ktorý je zhodou okolností závislý od ruského plynu na prevádzku svojich ekonomík. Určite si spomínate, že Habeckova kolegyňa zo strany Zelených, nemecká ministerka zahraničných vecí, nedávno povedala, že jej je jedno, akú zimu dostanú Nemci, jej záleží na Ukrajincoch. Čo je to za sfetovaného politika, ktorý verí takýmto veciam alebo hovorí takéto veci? Máte teda predstavu o tom, ako zle je Európa vedená.

Nemal by som to hovoriť, ale hovorím to, pretože ľudia nedokážu myslieť: poukázať na toto všetko neznamená byť proputinovský alebo proruský. Znova a znova vám hovorím: Rusko urobilo chybu, keď napadlo Ukrajinu. Ale moderné ekonomiky sa nedajú prevádzkovať na základe morálneho rozhorčenia a studené európske telá sa nedajú zohrievať na horúcom vzduchu európskych politikov.

Nejde len o Európanov a celú ich vládnucu triedu (vrátane médií). Pozrite sa na túto klamlivú poznámku popredného liberálneho novinára, ktorú označil Michael Brendan Dougherty:

Prečo je “všetko, na čom by nám malo záležať, na hranici”? Je to ten istý druh zaslepenosti, tá istá pýcha, ktorá presvedčila väčšinu amerických elít, že ak nebudeme bojovať proti islamskému teroristickému nepriateľovi v Iraku, Amerika bude zničená. Ako to pre nás dopadlo? Spojené štáty vyšli zo svojich národnobuditeľských dobrodružstiev v Iraku a Afganistane chudobnejšie a slabšie. Ich zástupná vojna s Ruskom na Ukrajine nám spôsobí oveľa väčšie škody, z veľkej časti preto, že ekonomicky zničí Európu. A ak ekonomicky zničí Európu, nemali by ste byť prekvapení, ak z trosiek vzniknú vlády, ktoré budú voči Spojeným štátom nepriateľskejšie. Okrem toho, ako nedávno poznamenal okatý Putin, hospodárska vojna Západu proti Rusku má len obmedzený úspech, pretože za hranicami Západu je celý svet a ten sa k tejto protiruskej krížovej výprave nepridal.

Ak chcel Západ potrestať Rusko za napadnutie Ukrajiny, mal to urobiť z pozície sily. Európski lídri však vedeli, že ruský plyn je ich Achillovou pätou. Už roky vedeli, že ak by sa stali závislými od ruského plynu, v prípade ozbrojeného konfliktu by sa vydali na milosť a nemilosť Ruska. A predsa!

Ešte v marci bol maďarský premiér Viktor Orbán jediným európskym lídrom, ktorý si zachoval chladnú hlavu. Vtedy povedal: “Jasne som povedal, že nemôžeme nasledovať príklad Spojených štátov. Tie včera uvalili sankcie na tieto výrobky, ale pre Maďarsko by to bolo neúnosné bremeno. Takže neprichádza do úvahy, aby sme sa k týmto sankciám pripojili, pretože stále potrebujeme plyn a ropu, ktoré pochádzajú z Ruska.

Zo všetkých európskych bien-pensantov sa ozval rev “Putinov sympatizant!”. Ale Viktor Orbán mal pravdu. Aj on odsúdil ruskú inváziu, ale ako demokratický líder zodpovedný voči svojmu ľudu vedel, že ho nemôže uvrhnúť do chudoby a biedy len preto, aby zaujal rozhodný postoj voči zahraničnému avanturizmu Moskvy. Môžete povedať, že Maďarsko nemalo dovoliť, aby sa stalo tak závislým od ruskej ropy a plynu, a to by bola spravodlivá kritika. Ale stalo sa tak, podobne ako väčšina zvyšku Európy – ale iba Orbán chápe význam tohto vzťahu.

Nový rok 1848 sa blíži do Európy ako nákladný vlak. Prežívame najvýznamnejšie obdobie od pádu Berlínskeho múru v roku 1989.

ZDROJ, AUTOR: Rod Draher, Překlad: HSP

* prevzaté z cz24.news

Exit mobile version